• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA prelazi u opoziciju?

Lideri SDP-a i SBB-a sa šefom SNSD-a postigli dogovor da budu okosnica skupštinske većine na nivou BiH, u kojoj neće biti mjesta za SDA

 SDA prelazi u opoziciju? Izvor: MONDO

Savez za bolju budućnost BiH u posljednji čas mogao bi da uskoči u parlamentarnu većinu na nivou BiH umjesto SDA, koji i Lagumdžijin SDP i partija Fahrudina Radončića žele da vide u opoziciji, tvrde dobro obaviješteni izvori Pressa RS i dodaju da protiv takvog epiloga ništa protiv nema ni predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik

"Radončićev sastanak sa Dodikom u srijedu i dolazak visoke delegacije SDP-a na čelu sa Lagumdžijom dva dana kasnije ukazuju jasnu namjeru lidera dve bošnjačke stranke da iz igre izbace predsjednika SDA Sulejmana Tihića. Zato su obojica došla u Banjaluku i uopšte im nije smetalo što predsjedniku RS stižu na noge. Oni žele da istisnu Tihića i SDA iz svih kombinacija, jer računaju da će SDA u opoziciji dodatno potonuti i još više se podijeliti", tvrdi izvor lista.

Prema njegovim riječima, za potpunu promjenu odnosa snaga među potencijalnim pregovaračima za formiranje Saveta ministara BiH najzaslužniji je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Da mogućnost stvaranja bloka u kojem bi bili SDP, SBB i SNSD, a u kojem ne bi bilo mjesta za SDA, posredno je potvrdio i Lagumdžija. Naime, lider SDP-a je poslije razgovora sa Dodikom rekao da osim njegove partije i SNSD-a sve druge stranke mogu da se zaobiđu u formiranju vlasti na nivou BiH.

"Time je poslao nedvosmislen signal da nedavni dogovor SDP-a i SDA nije „božje slovo"! Osim toga, Lagumdžija je počeo da daje izjave za Radončićev „Avaz". To je doskoro bilo nezamislivo i očigledno je da je riječ o velikom zaokretu", ističe sagovornik Pressa RS.

On objašnjava da bi novu skupštinsku većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pored 12 poslanika SNSD-a i SDS-a moglo da čini još osam poslanika SDP-a, četiri SBB-a BiH, pet HDZ-a BiH i koalicije HDZ 1990 - HSP, kao i jedan poslanik DNZ-a BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE