• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikiliks "radi za" Karadžića i Mladića

Objavljivanje dokumenata o Mladiću i vezama sa američkim diplomatama, na koje se poziva Radovan Karadžić u Hagu a najavljuje "Gardijan", veoma značajno.

 Vikiliks "radi za" Karadžića i Mladića Izvor: MONDO

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je večeras da objavljivanje tajnih dokumenata na "Vikiliksu" o Ratku Mladiću, naročito njegovim vezama sa zapadnim obavještajnim službama u BiH i sporazumima sa istaknutim amričkim diplomatama, može biti značajno za domaće istoričare, ali i političare.

Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi objavljivanje dokumenata o Mladiću i njegovim vezama sa američkim diplomatama na koje se poziva Radovan Karadžić u Hagu, a što najavljuje londonski "Gardijan", moglo biti od značaja za srpske diplomate i političare, kao i podaci o 1999. godini i Kosovu.

Objavljivanje dijela tajne diplomatske prepiske Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata, na internet sajtu "Vikliks", Simić je okarakterisao kao "najveći zemljotres" koji je svjetska diplomatija doživjela u dosadašnjoj istoriji i izrazio uvjerenje da će veliku štetu pretrpjeti jedina preostala sila u svijetu, Sjedinjene Američke Države, koje su se pokazale nesposobnim da zaštite svoje tajne.

"Posljedice će snositi najviše američka diplomatija na kriznim žarištima, kao što su Bliski i Srednji istok, gdje djeluju određeni teroristički krugovi i gdje se vodi jedna vrsta rata protiv terorizma", ocijenio je Simić.

On smatra da najveći dio do sada objavljenog materijala nije iznenadio diplomate i stručnjake za međunarodne odnose i dodao da ova situacija ide u prilog onima koji su upozoravali na opasnost pretjerane upotrebe savremene tehnologije.

Do objavljivanja ove najveće diskrecije u istoriji došlo je, smatra Simić, zbog prevelikog oslanjanja na tehnologiju.

"Ovolika količina podataka, više od 250.000 dokumenata, ne bi mogla ni putem najbolje špijunaže da se otkrije. Radi se o hakerskim upadima u Stejt department, koji su išli do određenog nivoa povjerljivosti, dokle američke službe bezbjednosti nisu zaštitile svoje podatke", kazao je Simić.

Kako je juče preneo britanski "Gardijan", dokumenti do kojih je došao Vikiliks otkrivaju i zašto Ratko Mladić nikada nije uhapšen.

Među 250.000 dokumenata, depeša američkih ambasada širom sveta upućenih Stejt departmentu, nalazi se i više hiljada dokumenata iz bivše Jugoslavije.

Nedeljnik "Špigel" izradio je za čitaoce i poseban "Interaktivni atlas". Uz pomoć tog pretraživača može se pratiti koliko depeša američkih ambasada iz zemalja na prostoru bivše Jugoslavije i iz kojih godina mogu da se pročitaju među dokumentima koje je objavio Vikiliks izazavši burne reakcije širom svijeta.

Tako se, prema Špigelovoj statistici, može pročitati 994 depeša iz Beograda (počevši od 1966. godine), iz Zagreba 1.686 (počevši od 1991.) i iz Sarajeva 869.

Među povjerljivim dokumentima koje objavljuje Vikiliks, kako proističe iz Špigelovog "Interaktivnog atlasa", nalazi se i 836 depeša iz Ljubljane, 668 iz Prištine, 522 iz Skoplja i 164 iz Podgorice.

S obzirom na veliki broj depeša sa prostora bivše Jugoslavije, i na taj region se odnose ocjene dopisnika širom svijeta koji navode da će u nizu zemalja dijelovi novije istorije možda morati da se napišu ponovo poslije objavljivanje povjerljivih i tajnih dokumenata američke diplomatije na portalu Vikiliksa.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE