• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasipović: Zakon o suđenju u razumnom roku za bolji rad pravosuđa

Autor SRNA

Prijedlogom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji je razmotren u parlamentu Republike Srpske, uređuje se zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

 Kasipović: Zakon o suđenju u razumnom roku za bolji rad pravosuđa Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine Srpske o ovom prijedlogu zakona ponovio da se ovim aktom prvi put u Srpskoj i BiH ova oblast zakonski uređuje.

"Ovaj zakon nam je potreban. Ne idealizujem ga, ali važan je i bitan za bolji rad pravosudnih institucija u Srpskoj u smislu zaštite prava građana. U primjeni ovog zakona veoma brzo ćemo uočiti razlike u dinamici, postupanju i kvalitetu rada na ovom planu. Ovaj zakon treba građanima, ali i onima koji rukovode pravosudnim institucijama", rekao je Kasipović.

On je dodao da će biti vođen registar o postupcima iniciranim pravnim sredstvima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

"Odnosno kada i kako se došlo do kršenja pomenutog prava. Neće svi biti sretni ovim zakonom, ali mislim da vrijedni i čestiti ljudi u pravosuđu godinama i s nestrpljenjem očekuju ovakav akt", rekao je Kasipović.

On je ponovio da postoji potreba za pripremu novog ili izmjenu i dopunu važećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH na planu toga da se poveća disciplinska odgovornost onih koji rade u pravosuđu.

Kasipović je najavio da će se u parlamentu uskoro naći izmjene Zakona o krivičnom postupku u cilju unapređenja ovog akta.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja je rekla tokom skupštinske rasprave da je problem dugo trajanje sudskih postupaka, te da će donošenje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pomoći na tom planu.

Ona je rekla da ovaj akt ne može da predvidi finansijsku odgovornost nesavjesnih sudija, jer ni ministar pravde ni parlament Srpske ne mogu da utiču na rad sudova i na tužioce, jer se oni biraju u VSTS-u BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku neće poboljšati i ubrzati rješavanje sudskih predmeta.

"Tamo gdje nema rokova, nema ni obaveza za sudije", rekao je Stanić tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku kojim se uređuje zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

On je dodao da ovdašnje sudstvo nikome ne polaže račune, već radi šta hoće, zbog čega takvu praksu treba prekinuti.

NJegov stranački kolega Nebojša Vukanović ocijenio je da u Republici Srpskoj postoji "krivosuđe", zbog čega je potrebna potpuna reforma pravosudnog sistema.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović rekla je i da nije dobro da samo građani, kroz budžet, plaćaju propuste sudova, te da bi se na tom planu dio novca trebao namiriti iz materijalnih sredstava sudova, pa i sudije koji nije završio postupak u razumnom roku.

U Banjaluci je nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske poslaničkom raspravom o Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kojim se uređuje zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Poslanici će u nastavku 12. redovne sjednice razmatrati i nacrte zakona o protivgradnoj zaštiti, zakona o slobodnim zonama Republike Srpske i zakona o gradu Derventa.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o radu za 2019. godinu.

Narodna skupština je juče, po hitnom postupku, razmotrila više prijedloga zakona među kojima je Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE