• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikov kabinet: RS neće priznati Kosovo!

Kabinet predsjednika RS odbacio navode "Vikiliksa" da će Milorad Dodik podržati nezavisnost Kosova

 Dodikov kabinet: RS neće priznati Kosovo! Izvor: MONDO

Tvrdnje nekadašnjeg pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida da je Milorad Dodik rekao da će priznati Kosovo ako Savjet bezbjednosti UN donese rezoluciju o nezavisnom Kosovu, ukoliko su tačno interpretirane, obična su podvala i neistina, rečeno je Srni u kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Istina je da je gospodin Frid prijetio i vršio pritisak da RS da saglasnost u zajedničkim institucijama BiH za priznanje nezavisnosti Kosova, o čemu svjedoči i naš zapisnik sa tog sastanka", ističu u kabinetu predsjednika Dodika.

Sve što se desilo u međuvremenu, naglašavaju iz kabineta, dementuje svaku riječ Danijela Frida.

"Stav predsjednika Dodika i cijelog rukovodstva Srpske o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova jasan je i svima dobro poznat i nije se mijenjao. Srpska ostaje pri stavu da će pratiti stavove Srbije o ovom pitanju", poručeno je iz kabineta predsjednika RS.

Internet stranica "Vikiliks" počela je sa objavljivanjem četvrt miliona telegrama američke tajne diplomatske prepiske, među kojim je i onaj u kome se navodi da je Frid, nakon povratka iz Banjaluke, gdje se 2007. godine susreo sa Dodikom, tadašnjim premijerom RS, razgovarao sa tadašnjim hrvatskim zvaničnicima, prenosi "Jutarnji list".

Frid je u Zagrebu sa domaćinima podijelio i informaciju da mu je Milorad Dodik rekao da podržava Ahtisarijev plan o Kosovu, te da će on (Dodik), podržati nezavisnost Kosova ako Savjet bezbjednosti donese rezoluciju o nezavisnom Kosovu.

U bilješci se navodi da je Ivo Sanader upozorio da će u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH, te izdvajanja RS "doći do stvaranja opasne male islamske države u Europi", sa čim se saglasio i Mesić.

Frid je tada rekao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć američkoj ambasadi u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE