• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplavljeno Orašje kod Trebinja

Hidrocentrala "Svitava" u Čapljini ne pušta dovoljne količine vode zbog čega dolazi do plavljenja puta prema selu Orašje.

 Poplavljeno Orašje kod Trebinja Izvor: MONDO

On je ocijenio da trenutna situacija nije zabrinjavajuća, ali bi padavine koje se očekuju narednih dana mogle ugroziti i stanovništvo i imovinu na području Hercegovine.

Doder je ukazao da sada nema jedinstvenog sistema upravljanja vodama i može da dolazi do problema.

Prilikom obilaska poplavljenih puteva prema pojedinim trebinjskim naseljima Doder je istakao da će se sagledati stanje na terenu, utvrditi da li su preduzete sve preventivne mjere i da li je potrebana pomoć civilne zaštite iz drugih dijelova RS kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

"Mislim da se režim ispuštanja vode sa akumulacija mora poštovati i mi imamo tamo stručnjake koji imaju sigurno dobre namjere, jer su i oni građani RS, tako da se ne možemo petljati u njihovu struku", rekao je Doder.

On je napomenuo da je u novebru palo oko 600 litara kiše po metru kadratnom, te dodao da je trenutno u porastu vodostaj Drine i Une.

"Ako padavine budu obilnije i hidroakumulacije moraju da se prazne većim intezitetom što doprinosi većim poplavama", rekao je Doder.

Što se tiče Bilećkog naselja Jezerine koje je bilo polavljeno prošle godine, Doder je rekao da su se juče bile pojavile podzemne vode, ali da se otvaranjem tunela Fatničko polje-Bilećko jezero voda povukla, tako da sada nema problema.

"U Trebinju imamo veoma ososobljenu jedinicu Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) za spašavanje od poplava, jedinicu civilne zaštite, varogasce, komunalna preduzeća i svi smo uvezani", naglasio je Doder.

Mirko Ćurić, načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Trebinje, podsjetio je da su zbog plavljenja prilaznih puteva od grada i dalje odsječena sela Orašje, Čavaš i Velja Gora u ovoj opštini.

On kaže da su i putevi prema prigradskim naseljim Rupe i Pridvorci ugroženi, ali ne kuće i podrumi.

(Srna, foto: ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE