• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa i SAD podijeljene oko OHR-a

SAD se zalažu za ostanak OHR-a u BiH tokom 2011., dok Rusija, Francuska i neke manje evropske zemlje smatraju da im je potrebna transformacija.

 Evropa i SAD podijeljene oko OHR-a Izvor: MONDO

Odluka o daljem statusu OHR-a neće biti donesena ni tokom dvodnevne sjednice Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira koja je počela juče u Sarajevu.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da na ovoj sjednici neće biti riječi o zatvaranju OHR-a. On je naveo da postoji niz političara u BiH koji produžavaju život OHR-u, a da predsjednik RS Milorad Dodik "nema dokaza kada tvrdi da je OHR dio problema".

Zamjenik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon saglasio se da aktuelni sistem koji je međunarodna zajednica instalisala u BiH ne radi baš najbolje, ali napominje da će međunarodna zajednica izgubiti kredibilitet ako krene naprijed prije nego što su sve potrebne pripreme završene - pišu "Večernje novine".

"Državna imovina ne treba da `blokira cijeli napredak` u BiH, posebno imajući u vidu da aktuelni tim UN u BiH (OHR) nije više efikasan", navodi se u zabilješkama Žan-Davida Levita, diplomatskog savjetnika francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, koju je sa "Vikiliksa" objavio "Gardijan". Za poslanika SDS-a u parlamentu BiH Mirka Okolića ova diplomatska prepiska pokazuje da međunarodna zajednica nema jedinstven stav o BiH.

"Zapravo, stičemo utisak da je OHR postao problem Vašingtona i Brisela, ali da uopšte nemaju jasnu strategiju njegovog daljeg angažmana, zbog čega trpi demokratija u zemlji" - ocijenio je Okolić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE