• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko dobio keca iz istorije

Izjavom da BiH 200 godina nije mijenjala granice visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokazao svoje neznanje iz istorije, smatraju istoričari.

 Incko dobio keca iz istorije Izvor: MONDO

Bosna i Hercegovina kao država ne postoji 200 nego 15 godina, rekao je istoričar Zoran Pejašinović.

Razvoj BiH u ovim granicama može se pratiti od 1943. godine od kada postoji kao republika u sastavu SFRJ, rekao je Pejašinović povodom izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je Dejton potvrdio granice BiH, koje su najstarije u Evropi, jer samo Švajcarska i BiH nisu mijenjale granice posljednjih 200 godina.

"Tačno je da se granice Švajcarske nisu mijenjale, ali sadašnje granice BiH ne postoje 200 godina, već 67 godina. BiH je više od 400 godina bila pod turskom vlašću kao provincija, pa 40 godina pod Austrougarskom. Ni u Kraljevini Jugoslaviji BiH nije imala status države. Dakle, BiH nikada nije bila država sve do 1995. godine", rekao je Pejašinović za "Glas Srpske".

On je istakao da nije tačna ni priča o nepromjenjivim granicama BiH.

I istoričar Čedomir Antić rekao je da BiH kao država ne postoji 200 godina, a s njim se slaže i istoričar Aranđel Smiljanić.

"Postojala je kao teritorijalna jedinica u okviru turskog carstva, a ne kao država. Granice slične današnjim postoje od 1699. godine kada je potpisan Karlovački mir. Tada su utemeljene granice na Drini i na Uni", rekao je Smiljanić i dodao da teritorija BiH ipak ni tada nije bila identična današnjoj, niti je ona bila država.

Istoričar Goran Latinović rekao je da su poznata nastojanja sarajevskih političkih krugova da državnost BiH pokažu kao neprekinuti kontinuitet od srednjeg vijeka do savremenog doba, ali da istorijske činjenice ne govore u prilog tome.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nedavno je izjavio da BiH i Švajcarska 200 godina nisu mijenjale granice.

Sociolog Slobodan Nagradić smatra da izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da BiH 200 godina nije mijenjala granice, govori ili o njegovom neznanju ili da on "namjerno želi da zamuti mutnu vodu u BiH".

"BiH do 1992. godine nije bila priznata kao samostalna država. BiH sada opstaje kao samostalna država i nikada prije toga. Uvijek je bila dio neke šire cjeline - Turskog carstva, Austrougarske ili Jugoslavije", rekao je sinoć Nagradić za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

On je istakao da područje na kojem se danas nalazi BiH ima dugu tradiciju granica, ali naglasio da je na ovom području nije bila država, već pokrajina, vilajet, pašaluk.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE