• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuju cigare od 1. januara

Cigarete Fabrike duvana Sarajevo marke "kod red", "kod blu" i "kod skaj", te "obična Drina" i "tigar", koštaće od 1. januara 2,2 KM, umjesto dosadašnjih 1,8 KM.

 Poskupljuju cigare od 1. januara Izvor: MONDO

Cijene "Drine lajts", superlajts, te "zlatna Drina", kao i "bijela" iznosiće, umjesto dosadašnjih 2,2 KM, 2,5 KM, cigarete marke "osmica" koštaće 2,5 KM, umjesto dosadašnjih dvije KM, dok će najskuplje cigarete FDS-a i dalje biti sve vrste "aure", koje će umjesto 2,80 KM koštati tri KM.

U saopštenju se ističe da se FDS odlučila na ovaj korak, jer je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH najavljeno podizanje akciza na duvanske proizvode, te napominje da je povećanje cijena minimalno.

"Minimalne cijene su rezultat želje i određenja Uprave, od samog starta implementacije izmjenjenog zakona o akcizama od 1. juna 2009. god da maksimalno sami snosimo teret poskupljenja kako bi zaštitili naše potrošače ionako ugrožene teškom ekonomskom situacijom u BiH izazvanom globalnom krizom i recesijom", navodi se u saopštenju.

Zakon o akcizama na cigarete od 1. januara uslovljava uvećanje fiksne akcize za 0,15 KM, odnosno na 0,45 KM, uz 42 odsto ad valorem akcize od maloprodajne cijene svake kutije. Dodatkom PDV-a ukupna poreska opterećenja na cigarete sa 52 odsto prošle godine, ove su uvećana na 73 odsto, a naredne godine biće čak 81 odsto od maloprodajne cijene.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE