• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan sporazum o mostu na Savi

BiH i Hrvatska danas su u Sarajevu potpisale sporazum o obnovi i modernizaciji plovnog puta rijeke Save od Račinovaca do Siska.

 Potpisan sporazum o mostu na Savi Izvor: MONDO

Potpisan je i sporazum o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica do mosta.

U okviru šestog godišnjeg sastanka ministara saobraćaja o razvoju regionalne saobraćajne mreže, koji je održan u Sarajevu, BiH, Crna Gora i Albanija potpisale su Memorandum o razumijevanju za rekonstrukciju i modernizaciju puta Sarajevo - Podgorica - Tirana.

Ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović izjavio je na konferenciji za novinare da su potpisivanjem sporazuma o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Svilaja stvoreni preduslovi za pokretanje procedure izrade tehničke dokumentacije i procedure izdavanja građevinskih dozvola te izgradnje puteva od mosta do auto-puta na koridoru Pet ce.

Vidović je naveo da bi most kod Svilaja trebalo da bude završen do kraja 2012. godine. Izgradnju mosta dužine 660 metara, čija je vrijednost procijenjena na 25 do 30 miliona evra, u odnosu pola-pola finansiraće Hrvatska i BiH.

"Sporazum o osposobljavanju rijeke Save za plovnost tereta i putnika od značaja je za BiH i Hrvatsku i njime se otvaraju mogućnosti za traženje povoljnih kreditnih zaduženja za realizaciju ovog sporazuma", rekao je Vidović.

Govoreći o Memorandumu o razumijevanju za rekonstrukciju i modernizaciju puta Sarajevo - Podgorica - Tirana, Vidović je izrazio nadu da će potencijalni investitori i donatori izraziti razumijevanje za osposobljavanje ovog puta.

Prema riječima ministra saobraćaja Crne Gore Andrije Lompara, saobraćaj treba da reintegriše prostore regiona, pri čemu je zajedničko djelovanje od posebne važnosti.

"Potpisani Memorandum potvrda je naše zainteresovanosti da se putni pravac Sarajevo - Podgorica - Tirana što prije osposobi", dodao je Lompar.

Ministar saobraćaja Albanije Sokol Oldaši ukazao je na značaj uvezivanja zemalja Balkana u okviru njihovih napora da se pridruže EU.

"Prvo treba da se uvežemo na Balkanu, a onda se možemo uvezivati drugdje", naglasio je Gaši.

Sekretar Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Danijel Mileta istakao da su danas potpisani sporazumi između Hrvatske i BiH fer i korisni za sve.

Putni pravac Sarajevo - Podgorica vodi preko Foče i Šćepan polja, a sredstva za finansiranje njegove rekonstrukcije i modernizacije biće, između ostalog, tražena od IPA fondova, nakon što se pripremi potrebna projektna dokumentacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE