• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Što prije formirati vlast

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) traži hitno formiranje vlasti u BiH kako bi se zemlja što prije vratila na put evroatlantskih integracija.

 PIK: Što prije formirati vlast Izvor: MONDO

PIK je istakao da je međunarodna zajednica spremna pomoći i preuzeti veću odgovornost u tom procesu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je tokom dvodnevne sjednice PIK-a u Sarajevu naglašeno da se politički zastoj iz protekle četiri godine ne smije ponoviti.

Incko je, nakon sjednice da PIK-a, izjavio novinarima da smatra da sporazum o budućoj koaliciji treba da bude suštinski i da vlast treba da bude formirana na osnovu efikasnosti, da bi se što prije moglo ući u reforme na evroatlantskom putu.

On je istakao da na sjednici PIK-a nije bilo govora o zatvaranju OHR-a, te da je ocijenjeno da je BiH ostvarila mali napredak na ispunjavanju "pet plus dva ciljeva i uslova".

Govoreći o ispunjavanju preostalih uslova, Incko je istakao da se tokom sjednice na kojoj su učestvovali i članovi Predsjedništva BiH, stekao utisak da bi pitanje vojne imovine moglo biti riješeno u narednom periodu.

Incko je posebno naglasio da su članovi Upravnog odbora PIK-a ohrabreni i impresionirani atmosferom u novom sazivu Predsjedništva BiH, "koja bi mogla predstavljati novi optimizam u BiH i novu sliku zemlje u inostranstvu".

Visoki predstavnik u BiH je rekao da PIK podržava ustavne reforme "koje će obezbijediti funkcionalniju državu i efikasnije državne institucije".

Napredak, koji je BiH postigla od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ocijenjen je "velikim pomakom u kratkom periodu" , a naglašeno je da se značaj mira koji je postignut ovim sporazumom ne smije umanjivati.

Očekuje se da bude objavljen kominike nakon sjednice Upravnog odbora PIK-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE