• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave ne janjavaju, porodice napuštaju domove

Desetak porodica napustilo je zbog poplava svoje kuće u bilećkom naselju Jezerine, a evakuacija stanovništva je bilo i na više drugih područja u BiH.

 Poplave ne janjavaju, porodice napuštaju domove Izvor: MONDO

Podzemne vode u Bileći sve više prodiru i ukoliko se tako nastavi ekipe Civilne zaštite evakuisaće još stambenih jedinica. Voda sve više nadolazi i u trebinjsko naselje Rupe, a pod vodom je i Petrovo polje. Glavni putevi su odranije blokirani prema selima Bugovina i Velja Gora, a pod vodom je i imanje manastira svetog Petra i Pavla, dok vjerski objekti nisu ugroženi.

U Dračevu u opštini Čapljina na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, a zbog visokog vodostaja Neretve zatvoren je granični prelaz Gabela Polje, podaci su Agencije za vode Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zbog velike količine vode na kolovozu, zatvoren je i regionalni put Gabela Polje - Čapljina, dok su za sliv rijeke Trebižat na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

Vodostaji rijeka Neretve, Krupe i Bregave su u blagom porastu, a ugrožena su naselja Nerezi, Svitava, Karaotok, Gabela Polje, Šurmanci i Počitelj Polje.

Raste i nivo rijeke Save duž cijelog toka u Posavskom kantonu, kao i vodostaj rijeka u Srednjobosanskom kantonu, zbog čega su službe civilne zaštite u fazi pune pripravnosti, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Usljed izlijevanja Drine iz korita, stanje prirodne nesreće proglašeno je danas i na području opštine Foča-Ustikolina. Prema posljednjim informacijama, potopljeni su brojni stambeni i vikend objekti te poljoprivredna dobra, a već su evakuisane četiri porodice. Drina je na pola kilometra nizvodno od Višegrada poplavila put Višegrad - Drinsko, tako da je deset sela odsječeno od svijeta. Takođe, poplavljeni su svi stubovi mosta Mehmed-paše Sokolovića.

U opštini Trnovo postoji opasnost od izlivanja rijeke Željeznice, čiji je vodostaj duplo uvećan i još raste. Kako je kazao direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo, Mustafa Kovač, zasad ne prijeti opasnost da će doći do zakrčenja rijeke Željeznice u njenom koritu na dijelu kod hidroelektrane u Bogatićima.

Vanredno stanje proglašeno je u Goraždu gdje su najugroženija naselja Luka, ulica Ibrahima Čelika, naselja Pobarnik, Mravinjac te drugi dijelovi grada gdje je potpoljen značajan broj stambenih objekata, putnih komunikacija te drugih dobara.

Više od 50 kuća u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda je pod vodom, stanovništvo se iseljava, a mnogi od njih nisu uspjeli da spase imovinu. Dalibor Nešković, komandant Opštinskog štaba Civilne zaštite, kaže da je riječ o nezapamćenom plavnom talasu. Pripadnici policije i Granične policije pomažu evakuaciju preostalog stanovništva u Donjoj Sopotnici, koje će noć provesti u prostorijama Osnovne škole "Vuk Karadžić", gdje pripadnici Oružanih snaga BiH opremaju spavaonice, rekao je Srni komandant Opštinskog štaba Civilne zaštite Novo Goražde Dalibor Nešković.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE