• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pod vodom, stanovništvo se evakuiše

Zbog obilne kiše i opasnoti od poplave širom BiH su na snazi vanredne mjere. Civilna zaštita evakuiše domaćinstva u Bijeljini, Foči... Kiša i sutra.

 BiH pod vodom, stanovništvo se evakuiše Izvor: MONDO

Na području opštine Bijeljina tokom dana evakuisano je 50 lica čija domaćinstva su ugrožena plavljenjem rijeke Drine, potvrdio je šef opštinskog Odsjeka Civilne zaštite Drago Ristić i dodao da je evakuisano stanovništvo smješteno na bezbjedna mjesta, uglavnom kod rodbine i prijatelja.

U područjima uz Drinu situacija pogoršava zbog veoma visokog vodostaja i postoji opasnost presijecanja magistralnog puta prema Zvorniku kod Fabrike "Semberka" - navodi se u izvještaju Republičke uprave civilne zaštite RS od 13.00 časova.

U Janji se u vodenom okruženju nalazi oko 240 domaćinstava, prilaz kućama nije moguć bez ribarskih čamaca, a u 10 kuća je voda ušla. Postoji opasnost od plavljenja kruga sa pogonom i magacinima fabrike sušenog povrća "Semberka". Za evakuisano i stanovništvo u vodenom okruženju pripremljeni su paketi sa hranom koji će biti distribuirani po potrebi, a zbog mogućih havarija, na trafostanicama na području Janje isključena je električna energija sa četiri trafostanice.

Situacija na području opštine Zvornik je relativno teška jer je došlo do manjeg popuštanja utvrđenja na obali kod igrališta u Zvorniku, zbog čega je došlo do otežanog saobraćaja na magistralnom putu te se saobraćaj uz pomoć saobraćajne policije usmjerava kroz centar grada. Poplavljeno je oko 70 domaćinstava, a evakuisano je 300 osoba. Voda iz gradskog vodovoda nije za piće ali je taj problem riješen u saradnji sa Privrednim društvom "Vitinka" iz Zvornika. Održana je sjednica opštinskog štaba Civilne zaštite Zvornik i proglašena je vanredna odbrana od poplava.

U naselju Tršić zbog izlivanja vode u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Bijeljina-Zvornik. Policija usmjerava saobraćaj na alternativne putne pravce. Rad u osnovnim školama u Čelopeku i Karakaju je u prekidu do daljeg.

U opšini Čapljina poplavljeno je oko 200 kuća i poslovnih prostora, potvrdio je Srni portparol Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

On kaže da u protekla dva dana nije bilo organizovanih evakuacija na području Čapljine, ali da su neke porodice samoinicijativno napuštale kuće u koje je ušla voda.

Voda je poplavila oko 60 kuća u naselju Nerezi, desetak kuća u naselju Višići, te u Dračevu, a pod vodom su i svi plastenici i imanja u blizini Neretve.

Mještani ugroženih naselja u Čapljini pozvali su opštinske, kantonalne i federalne vlasti da im pruže pomoć u osnovnim životnim namirnicama i u saniranju štete.

Mještanin naselja Nerezi Rafael Raič rekao je Srni da su putevi poplavljeni, da je voda za piće mutna, i da bi, ukoliko nastavi da raste nivo vode, mogla biti isključena struja.

"Više nemamo koristi ni da kopamo kanale, jer je nivo Neretve u nivou naselja, koje se samo puni. Predlagali smo i neka rješenja za ovu situaciju, ali sada više ništa ne pomaže", rekao ja Raič.

Fatima Garbo iz Višića kaže da se sama bori sa nevremenom i rijekom Neretvom, koja joj je došla do kućnog praga a da joj, iako ima bolesnog supruga, niko nije ponudio pomoć.

Ona tvrdi da je tako bilo i u januaru, kada je, takođe, poplavilo njeno imanje.

I granični prelaz Gabela je već nekoliko dana pod vodom, a na graničnom prelazu Doljani voda je došla do saobraćajnice, ali prelaz nije zatvoren.

Andro Drago Tomić iz Dračeva kaže da ovakve poplave nisu zapamćene u proteklih 50 godina, od kako je on na tom mjestu napravio kuću.


Na području Bratunca, Drina je zaplavila teren u naseljima Voljevica, Sikirić i Moštanice, a tokom noći je evakuisano oko 30 domaćinstava sa oko 150 ljudi koji su smješteni kod rodbine i prijatelja. Iseljena je i stanica policije za obuku pasa iz naselja Voljevica. U prekidu je saobraćaj na relaciji Bratunac-Drinjača, u naselju Moštanica.

Nabujala Drina izlila se iz korita u srebreničkom selu Crvica i odnijela nekoliko vikendica, pomoćnih objekata i veći broj plastova sijena sa obližnjih njiva, javlja dopisnik Srne.

Posljednji veliki vodostaj, od kada se mjeri na Drini, 1979. godine iznosio je 607 centimetara, a sada je 545 centimetra sa tendencijom rasta.

Na području Višegrada podzemne vode prodrle su iz šahtova i poplavile gradsku pijacu i sportsku dvoranu, a Drina se na lijevoj obali izlila od starog mosta do policijske stanice u gradu i ušla u podrume kuća. Obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Ustiprača- Višegrad i preusmjeren preko Rudog, a magistralni put ka banji Vilina vlas poplavljen je u dužini od oko 300 metara.

U Novom Goraždu vojska je noćas pomagala u evakuaciji stanovništva i izmještanju imovine iz 60 poplavljenih montažnih kuća u naselju Donja Sopotnica. Snabdijevanje električnom energijom je prekinuto, a voda za piće dostavlja se pomoću dvije cisterne. Poplavljen je i dio naselja Surduk, kao i fabrika žice. Voda je došla do magistralnog puta Ustiprača – Foča, ali put još nije ugrožen. Nivo vode i dalje raste. Jutros je zabilježen porast od oko 30 centimetara u odnosu na sinoć.

Poplave u Hercegovini ugrozile su na stotine kuća, a od noćas traje evakuacija 170 porodica iz čapljinskih naselja Nerezi, Karaotok, Svitava i Šurmanci, dok je u Mostaru evakuisano šest porodica iz naselja Luka i Carina. Ugroženo je i mostarsko naselje Bakina luka gdje je mostarska Civilna zaštita uz pomoć gradskih komunalnih preduzeća cijelu noć nasipala odbrambeni zid prema Neretvi, te naselja Baćevići i Žitomislić južno od Mostara.

Neretva je noćas u Metkoviću poplavila oko 200 kuća. Desni dio Metkovića je gotovo skroz poplavljen, a kuće se brane vrećama s pijeskom, dok se voda iz objekata gdje je već ušla izvlači pumpama. U školama na desnoj obali Neretve nema nastave. Ugroženim porodicama dostavlja se građevinski materijal.

Zbog izlivanja Neretve u opštini Konjic u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu Konjic - Borci - Glavatićevo - Bjelimići, kao i dalje prema Kalinoviku i Nevesinju.

U Trebinju su zbog poplava odsječena sela Orašje i Čavaš u Popovom polju, voda je u porastu ali još nije ušla u kuće. U Petrovom polju selo Velja gora je odsječeno a nivo vode je u blagom porastu. Odbrambeni nasipi sa vrećama pijeska postavljeni su u rejonu naselja Rupe.

U naseljima Jezerine i Podosoje u Bileći voda je ušla u podrume i prizemne prostorije 10 domaćinstava. Evakuisano je 11 domaćinstava, a evakuacija se nastavlja jer je nivo vode i dalje u porastu. Magistralni put Gacko- Nevesinje je ponovo prohodan jutros od 5.00 časova.

Iz naselja Jezerine u Bileći od juče je iseljeno 12 kuća, a očekuje se da će, zbog porasta nivoa vode, u toku dana biti evakuisana još neka domaćinstva, potvrdio je jutros Srni načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Ratko Vujović.

Vujović kaže da je situacija u ovom naselju veoma teška i da je nivo vode skoro dostigao kotu koja je bila u januaru kada je u potpunosti poplavljeno dvadesetak kuća. "Ako kiša nastavi da pada, biće teže nego u januaru", rekao je Vujović i dodao da se stvari, stoka i sijeno smještaju u magacine "Jugomontaže" i "Bilećanke".

Rijeka Vrbas izlila se u opštini Gornji Vakuf u mjestima Duratbegović Dolac, Hrasnica, Voljkovac i naselju Ploča i poplavila 10 domaćinstava.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru dostigao je 400 centimetara i voda se izlila iz korita u naseljima Tukovi i Raškovac. Naseljima, koja su pod vodom, sa porastom vodostaja prijete i podzemne vode. Kritični nivo vodostaja je 420 centimetara kada se proglašava prvi stepen odbrane od poplava.

Načelnik Opštinskog štaba Civilne zaštite Dušan Vranješ rekao je da se, zbog padavina u slivu Sane, očekuje porast vodostaja i da će uslijediti operativne mjere zaštite stanovništva i imovine.

Vodostaj Une u Bihaću iznosi 125 centimetara, a kritična tačka je 100 centimetara, dok u Kulen Vakufu vodostaj ove rijeke iznosi 370 centimetara i veći je za 68 centimetara nego sinoć.

Zbog izlivanja Unca i dalje je zatvoren za saobraćaj lokalni pravac Drvar - Bastasi u opštini Drvar, a vozila se preusmjeravaju na alternativni put. Od slivnih i podzemnih voda poplavljeni su podrumi u desetak stambenih objekata.

Vodostaj Bosne tokom noći naglo je porastao za jedan metar, a u opštini Novi Grad ova rijeka se izlila i poplavila dionicu puta Bojnik - Doglodi koja je zatvorena za saobraćaj. U školama na desnoj obali Neretve nema nastave. Ugroženim porodicama dostavlja se građevinski materijal.

Prema prognozama meterologa u BiH se sutra očekuje se pretežno oblačno vrijeme sa kišom, obilnijom na jugu i zapadu zemlje, dok se poslije podne očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE