• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tanji Fajon počasni doktorat

Senat Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) odlučio je da dodijeli titulu počasnog doktora nauka članici Evropskog parlamenta Tanji Fajon.

 Tanji Fajon počasni doktorat Izvor: MONDO

Njoj je doktorat dodijeljen za doprinos u donošenju odluke o bezviznom režimu za građane BiH i zapadnog Balkana.

"Kao poseban simbol slobode i jednakosti, bezvizni režim ima nemjerljiv značaj za cijelu BiH i njenu akademsku zajednicu jer omogućava mobilnosti studenata i nastavnika, što je ključni faktor za podizanje kvaliteta univerzitetske djelatnosti. Zbog toga, ali i zbog ogromnog značaja koji će vizna liberalizacija imati za mlade u BiH, na inicijativu studenata AUBiH, odlučili smo da gospođici Fajon dodijelimo titulu počasnog doktora nauka'', navodi se u obrazloženju Senata AUBiH.

AUBiH može da dodijeli počasni doktorat (doctor honoris causa) istaknutim naučnicima i javnim osobama iz zemlje i inostranstva za izuzetne doprinose u pojedinim područjima naučnog, naučno-nastavnog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kao i za izuzetne doprinose u duhovnom i materijalnom razvoju i djelovanju na promociji mira, tolerancije i humanosti.

Počasni doktorat Tanji Fajon biće uručen u Sarajevu, u amfiteatru AUBiH (zgrada UNITIK-a), 14. decembra, dan prije uspostavljanja bezviznog režima sa zemljama članicama šengenskog ugovora za BiH i Albaniju.

Tanja Fajon rođena je 9. maja 1971. god. u Ljubljani. Diplomirala je žurnalistiku na Univerzitetu u Ljubljani, a magistrirala na Univerzitetu za interdisciplinarne studije u Belgiji. Članica je Evropskog parlamenta od 2009. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE