• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sejdić i Finci: Provesti presudu!

Dervo Sejdić i Jakob Finci danas su u Sarajevu pozvali političare i parlamentarce u BiH da provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava.

 Sejdić i Finci: Provesti presudu! Izvor: MONDO

Ovom presudom je utvrđeno da Ustav BiH ograničava pravo pripadnika nacionalnih manjina da na izborima budu birani i izabrani u Predsjedništvo i Dom naroda BiH.

Govoreći na konferenciji "Kako implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci?" Sejdić je izrazio zabrinutost izjavom specijalne predstavnice generalnog sekretara Savjeta Evrope u BiH Karoline Ravo izrečenu na ovom skupu da presudu treba provesti do narednih opštih izbora 2014. godine.

Prema njegovim riječima, sporan je i dio njenog govora u kojem je upozorila na posljedice koje će uslijediti ukoliko BiH ne provede presudu.

"Zabrinut sam što Savjet Evrope govori o posljedicama koje će samo uznemiriti građane BiH, koji jedva preživljavaju, a ne političare", istakao je Sejdić, koji je zbog neprovođenja presude 12. novembra ponovo tužio BiH.

On je pozvao prisutne lidere političkih stranaka i članove parlamenata u BiH da iskoriste to što sjede na odgovornim mjestima i provedu presudu, čime bi međunarodnoj zajednici pokazali da su spremni prihvatiti međunarodne standarde i uvesti BiH u Evropu.

Prema Fincijevim riječima, obaveza da se dejtonski Ustav BiH usaglasi sa evropskim standardima nije proistekla iz presude Evropskog suda za ljudska prava, već je to obaveza usaglašavanja normativnih akata BiH sa evropskim standardima koja je prihvaćena ulaskom BiH u Savjet Evrope 2002. godine i potpisivanjem 2008. godine Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Presuda je samo pokazala da BiH ne ispunjava ono na šta se obaveže", rekao je Finci dodavši da je dosadašnjim neprovođenjem presude pokazano da je BiH neozbiljan partner.

Finci je naveo da je pokretanje tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava bio način da se provođenje evropskih standarda u BiH pokrene bez mrtve tačke.

"Ne bih volio da svijet prestane vjerovati u BiH, jer mi ne radimo ono što treba", poručio je Finci.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu izrekao je 22. decembra 2009. godine presudu u slučaju Sejdić i Finci, prema kojoj je Ustav BiH diskriminatorski u odredbama koje se odnose na pravo pripadnika nacionalnih manjina da budu birani i izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Presuda je obavezujuća, a njeno provođenje nadziraće Komitet Ministara Savjeta Evrope, minimalno dva puta godišnje, a provođenje će pratiti i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope.

Fondacija Konrad Adenauer u saradnji sa Savjetom Evrope organizator je današnje konferencije "Kako provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci", koja je okupila predstavnike političkih partija i parlamentarce u BiH, sudije u stavnih sudova, predstavnike nevladinih organizacija i akademske zajednice.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE