• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova vlada do 15. decembra

Mandatar za sastav nove vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je da će sastav nove vlade biti poznat 15. decembra, do kada će trajati koaliciona usaglašavanja.

 Nova vlada do 15. decembra Izvor: MONDO

"Ako Vijeće naroda RS bude formirano do 10. decembra, kako mi je najavio predsjednik Skupštine, mi ćemo odmah naredni dan zahtijevati saziv Skupštine za formiranje Vlade. Znači, Vlada bi mogla biti sazvana polovinom decembra i tada će biti predočena sva imena i raspored svih resora", rekao je Džombić za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je potvrdio da je Socijalistička partija zainteresovana za jedno od ministarstava unutrašnjih poslova, poljoprivrede ili industrije, energetike i rudarstva, ali da je ta ministarstva tražio SNSD i da će tako i ostati.
Džombić je naveo da je socijalistima predložio da dobiju resor rada i boračko-invalidske zaštite, koji je, po njegovoj ocjeni, jedan od najvažnijih resora, posebno sa stanovišta reformi u predstojećem periodu.

"Što se tiče takozvanih težih resora, DNS-u je ponuđen resor saobraćaja i veza i to je već usaglašeno, dok se za ostale SNSD nedvosmisleno izjasnio da žele preuzeti odgovornost za te oblasti", rekao je Džombić i dodao da ne dijeli mišljenje onih koji dijele resore na važnije i manje važne, jer svi imaju mogućnost, ali i zadatak da doprinesu razvoju RS.

Džombić je podsjetio da je izborni rezultat pokazao da SNSD-u treba pripasti tri četvrtine resora, što znači 12 ministarstava i onda još po dva ministarstva DNS-u i SP-u.

"Ako HDZ i eventualno SDA uđu u poziciju, onda bi dobili po ministarsko mjesto iz kvote SNSD-a. Da li će oni ući u Vladu, još nije poznato", rekao je Džombić.

On je dodao će, kada budu izvjesna imena svih ministara, sa svima obaviti veoma direktan razgovor i dati im do znanja kako će se sarađivati u narednom periodu, ističući da su "ministri su prije svega članovi Vlade, pa tek onda odgovorni za resore".

Džombić je naveo da će novi ministri odlučivati da li žele promijeniti tim od kojeg će zavisiti njihov uspjeh koji će njega kao premijera jedino zanimati. On je napomenuo da značajnom broju pomoćnika ministara mandat ističe u martu iduće godine, tako da će ministri kroz javni konkurs imati mogućnost da izaberu svoje saradnike.

On je ocijenio da je riječ o izazovnom mandatu, koji će u prvih godinu i po do dvije karakterisatie očuvanje socijalne i fiskalne stabilnosti, a u drugom dijelu od dvije do dvije i po godine pozitivna stopa privrednog rasta kakav je bio u prethodnom periodu.

"Sa stanovišta reformi koje nas očekuju definitivno se radi o izazovnom periodu, posebno u prvom dijelu, ali ja nemam rezerve u tom smislu", rekao je Džombić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE