• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD i SDP dogovorili formiranje radne grupe

Lideri SDP BiH i SNSD Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik odlučili da "zakopaju ratne sjekire" i pokušaju zajedno da formiraju vlast u BiH.

 SNSD i SDP dogovorili formiranje radne grupe Izvor: MONDO

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemoratske partije (SDP) BiH dogovorile su danas u Sarajevu da se formira zajednička radna grupa, koja bi trebalo da pronađe zajednički imenilac prijedloga rješenja prioritetnih pitanja kojima će se baviti buduća vlast na nivou BiH.

Radnu grupu bi činili neki od članova delegacija SNSD-a i SDP BiH koji su prisustvovali današnjem sastanku u Sarajevu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik naglasio je da postoji saglasnost dvije partije u rješavanju nekih od otvorenih pitanja, kao i želja da se deblokiraju neka od pitanja koja dovode do zastoja.

"Obje partije čine veliki napor u tom pravcu i odgovorne su da nađu rješenja za otvorena pitanja. Najbliži smo da postignemo saglasnost u vezi sa popisom imovine", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu i naglasio da SNSD na nivou BiH ostaje da nastupa zajedno sa SDS.

Dodik je rekao da je upoznao predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžiju sa stavom zašto misli da OHR treba da ode iz BiH. Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, najavio je da će do kraja mjeseca biti formirana nova vlada Srpske.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija rekao je novinarima da se mora početi vraćati povjerenje jednih u druge i dodao da postoji puni konsenzus o budućnosti BiH kao članice EU.

On je naglasio da je na današnjem sastanku sa delegacijom SNSD-a u Sarajevu definisano nekoliko otvorenih ekonomskih i političkih pitanja, te da je razgovarano i o konkretnim projektima.

"Ako bi riješili pola onoga oko čega smo se danas dogovorili, učinili bi veliku stvar. Sada mogu reći da sam veći optimista da ćemo naći rješenja, nego prije 15 ili mjesec dana. Ove dvije stranke su odmakle u razgovorima koji sada ulaze u sferu pregovora", naglasio je Lagumdžija, dodavši da ga je ohrabrila želja obje strane da nađu rješenja problema.

Dodik i Lagumdžija su se saglasili da je suština da se nađu rješenja problema i određenih pitanja koja će da definišu strukturu buduće vlasti u BiH, koja bi trebalo da odražava i strukuturu vlasti na nižim nivoima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da najveći stepen saglasnosti između SNSD-a i SDP-a BiH postoji u vezi sa pitanjima popisa stanovništva, imovine, izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i rješavanja pitanja Brčkog.

On je naglasio da su visoki zvaničnici SNSD-a i SDP-a saglasni u nekoliko stvari, prije svega, da pokušaju dati odgovore na neka otvorena pitanja i nađu zajednički imenilac o tome, a da se tek onda vidi ima li smisla razgovarati o strukturisanju vlasti i načinu na koji bi ona trebalo da funkcioniše.

"Ako imamo dogovor onda je lako strukturisati vlast. Nađimo odgovore na neka pitanja, a oni će predodrediti strukturu same vlasti", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka delegacija SNSD-a i SDP-a.

On je dodao da na današnjem sastanku nije bilo riječi o konkretnim ministarskim mjestima u Savjetu ministara BiH, jer su ona irelevantna, ako se uspije postoći dogovor o rješavanju brojnih pitanja.

"Predstoji faza usaglašavanja o onome što može da bude brzo realizovano. Želja SNSD-a je da deblokira neka pitanja koja prave zastoj, relaksiramo situaciju. Činimo napore, imamo odgovornost i zato pokušavamo da tragamo za pitanjima koja su otvorena kako bi mogli da dobijemo neki novi legitimitet", rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, sa viznom liberalizacijom i rješavanjem nekoliko pitanja, kao što su odluka Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", Brčko ili popis stanovništva, dobio bi se novi optimizam i dinamika.

Predsjednik SNSD-a je rekao da je čelnicima SDP-a rečeno zašto SNSD smatra da treba da bude ukinuta Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i zašto je to dobro za BiH. "Smatramo da su oni smetnja za evropski put BiH i da to pitanje treba da bude što prije riješeno", pojasnio je Dodik.

Kad je riječ o ustvanim promjenama, kaže lider SNSD-a, prvo treba provesti odluka Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" i time započeti širu aktivnost.


On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o konkretnim projektima, navodeći primjer da "Elektroprenos BiH" na svom računu ima 200 miliona KM za invesaticije, a da je taj novac blokiran zbog nedostatka u političkom dogovoru.

"Vidio sam da možemo da tragamo za zajedničkim rješenjima na pitanjima kao što su javne nabavke, jer sadašnji zakon omogućava opštu korupciju, ne samo u javnom sektoru. Izrazili smo i zajedničko neslaganje u vezi sa izborom članova biračkih odbora s obzirom da su mnogi prodavali mjesta u biračkim odborima na proteklim oktobarskim izborima što može da generiše političku korupciju", rekao je Dodik.

Najavljujući da će do kraja mjeseca biti riješeno pitanje izbora Vlade Republike Srpske, Dodik je potvrdio da će SNSD u zajedničkim isntuticijama BiH nastupati na osnovu zajedničke platforme sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) koja će biti relizovana na način kako je to i dogovoreno.

"Mi smo se dogovorili da član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bude iz SNSD-a, a u Domu naroda iz SDS-a. Tačno se zna i koji su to ljudi. Kada se to odredi u Federaciji BiH (FBiH) možemo pristupiti formiranju vlasti na nivou BiH. Logično je da struktura vlasti na zajedničkom nivou odražava strukture vlasti na nižim nivoima. Mi ne možemo uticati na ono što će se desiti u FBiH", istakao je Dodik.

Delegaciju SNSD-a, koju je na današnjem sastanku predvodio predsjednik Milorad Dodik, činili su predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović, potpredsjednik Igor Radojičić i izvršni sekretar Rajko Vasić.

U delegaciji SDP-a BiH bili su predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija, potpredsjednici Željko Komšić i Damir Hadžić, generalni sekretar Nermin Nikšić i član Glavnog odbora SDP-a Enes Suljkanović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE