• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeljina: Zaplavljeno još oko 1.000 kuća

Na području opštine Bijeljina još je zaplavljeno oko 1.000 kuća, a evakuisano je ukupno 2.848 stanovnika, saopšteno je iz Civilne zaštite RS.

 Bijeljina: Zaplavljeno još oko 1.000 kuća  Izvor: MONDO

Zaplavljene su kuće u mjesnim zajednicama Dvorovi, Dijelovi, Dazdarevo, Kriva Bara, Batković, Trnjaci i Gojsovac, gdje se vrši dostavljanje hrane i vode za piće, kao i čizama ugroženom stanovništvu.

Na području mjesnih zajednica Janja, Amajlije i Popovi izvršeno je prikupljanje i zakopavanje uginule stoke, a vrši se dezinfekcija objekata za smještaj stoke, kao i ispumpavanje vode iz poplavljenih kuća.

Nasip na rijeci Savi, u opštini Bijeljina, na crpnoj stanici Topolovac, koji je lokalno stanovništvo uz pomoć pripadnika Civilne zaštite, Oružanih snaga BiH i vatrogasaca jutros saniralo, na kritičnom mjestu propušta vodu u malim količinama.

Trenutno se radi na daljem ojačavanju nasipa.

Nasip na rijeci Savi kod crpne stanice Topolovac u bijeljinskom selu Crnjelovo u funkciji je, a sanacija nastalog oštećenja i dalje traje, potvrdio je Srni član Savjeta Mjesne zajednice Gornje Crnjelovo Milenko Ružičić.

Ružičić je rekao da je angažovan veliki broj mještana Crnjelova, raspoloživa mehanizacija i ostale snage koje intenzivno rade na sanaciji nasipa.

''Za sada ne prijeti opasnost od poplava. Mještani ne treba da paniče, ali oprez nije na odmet'', istakao je Ružičić i dodao da, s obzirom na angažovanost, neće doći do plavljenja.

Prema njegovim riječima, dodatnu sigurnost obezbjeđuje još jedan nasip koji se pravi oko 30 metara dalje od savskog nasipa, čime će sanacija biti kompletno završena.

Šef opštinskog odsjeka Civilne zaštite Drago Ristić rekao je Srni da se na području opštine Bijeljina nakon višednevnih poplava stanje stabilizuje, ali vode od izlivanja rijeke Drine još ima u naseljima Dvorovi, Dazdarevo, Kriva Bara i Trnjaci.

On je naglasio da je rijeka Drina u koritu, dok je Sava i dalje iznad vanrednog nivoa odbrane od poplava, ali je u opadanju.

Prema podacima Civilne zaštite od 15.00 časova, zbog poplava je na području RS trenutno evakuisano 3 457 lica, dok su ukupno bila evakuisana 4 333 lica.

Republička Civilna zaštita i preduzeće "Šume RS" Sokolac iskoordinisale su aktivnosti u vezi sa podjelom ogrevnog drveta ugroženim opštinama, a prikupljeni su podaci o lokacijama na kojima je moguće preuzeti dogovorene količine drveta.

U opštini Bratunac i dalje se radi na sanaciji poplava, a 150 evakuisanih lica iz 30 domaćinstava još se nije vratilo u svoje domove.

Na području opštine Zvornik nastavljeno je ispumpavanje vode iz objekata, sanacija i provođenje higijensko-epidemioloških mjera, a 72 lica koja su evakuisana iz 24 domaćinstava još se nisu vratila u svoje domove.

U opštinama Novo Goražde, Foča, Višegrad i Rudo situacija je nepromijenjena u odnosu na prethodni period.

U Popovom polju, opština Trebinje, u selu Orašje nivo vode i dalje je u porastu i do sada je poplavljeno ukupno 15 kuća. U mjesnim zajednicama Ljubomir i Petrovo polje nivo vode i dalje ima tendenciju opadanja, a u prekidu su dvije lokalne putne komunikacije.

U opštini Bileća voda se skoro potpuno povukla sa poplavljenog područja, i u toku su aktivnosti na sanaciji posljedica poplave.

Na području opštine Nevesinje u mjesnim zajednicama Biograd i Grabovica nivo vode i dalje opada, a u ostalim mjesnim zajednicama voda se potpuno povukla. Snabdijevanje električnom energijom tokom dana potpuno se normalizovalo na područje cijele opštine.

U opštini Gacko nema promjena u odnosu na prethodni period, kao ni na području opština u nadležnosti Područnog odjeljenja republičke Civilne zaštite Banjaluka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE