• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Oštra nula“ ponovo u akciji za prava čovjeka

Povodom Međunarodnog dana borbe za ljudska prava Udruženje građana „Oštra nula“ organizuje večeras tematski koncert.

 „Oštra nula“ ponovo u akciji za prava čovjeka Izvor: MONDO

Koncert će biti održan u banjalučkom DFK klubu, na njemu će nastupiti Mario Knezović iz benda „Zoster“, Grof Đuraz kao domaća podrška i splitski hip-hop bend „Dječaci“.

Cilj cijele priče je promocija ljudskih prava, ali i skretanje pažnje na projekat ove organizacije nazvan „Oslobodi se“.

„U okviru projekta organizovana je i građanska peticija kojom će članovi udruženja pokušati da se izbore da građani Banjaluke koji nisu zaposleni mjesečne karte za gradski prevoz ne plaćaju koliko i zaposleni, nego da cijena karte za nezaposlene košta koliko i penzionerska. Borimo se za to da razliku u cijeni subvencira Gradska uprava Banjaluke“, kaže član „Oštre nule“ Davor Paponja.



Prikupljanje potpisa za peticiju počinje u petak, 10. decembra na Trgu Krajine u centru Banjaluke, gdje svi zainteresovani mogu doći i dati svoj doprinos ovoj akciji.

„Na ovaj simboličan način pokušaćemo da malo poboljšamo status nezaposlenih u našem gradu i time pomognemo da vrate dostojanstvo“, dodaje Paponja.


Sociolog Dragan Bursać je istakao kako je Međunarodna deklaracija o ljudskim pravima, koja je donesena u Njujorku 1948. godine univerzalan i kompletan dokument, ali da kod nas skoro ništa iz njega nije zaživjelo, jer je većina građana BiH - neinformisana.

„Ne postoji mjesto na planeti gdje se poštuju sva prava čovjeka, ali kod nas je stanje posebno loše. Iako je stara 62 godine, kada pogledate trenutno stanje kod nas, Deklaracija izgleda kao da je pisana za 25. vijek“, dodaje Bursać.



Frontmen benda „Zoster“, Mario Knezović istakao je na konferenciji za novinare da se raduje svakom dolasku u Banjaluku i da on za sebe ne misli da je socijalno angažovan, ali jeste socijalno osviješten.

„Drago mi je kada se neko zauzme za stvar od opšteg značaja i radi to iz najiskrenijih pobuda, kao i činjenica da sam pozvan da pomognem i budem dio cijele ove priče“, istakao je Knezović.

On je dodao da očekuje večeras mnogo kreativne publike koju očekuje malo drugačiji aranžman od onoga na koji smo navikli. Naime, Mario će nastupiti „unplugged“ sa Đuricom Štulom, a biće tu mnogo kompozicija koje volimo i kreativnih improvizacija na koje znamo da su oba muzičara spremna.

Ulaz na koncert je besplatan, jedini uslov je da osmislite sopstvenu ulaznicu, odnosno da na listu papira napišete sopstvenu parolu u vezi s ljudskim pravima.

Te „ulaznice“ biće kasnije izložene na javnoj debati „Oštre nule“ ovog mjeseca.


U svakom slučaju, večeras nas u DFK očekuje dobra žurka, s dobrim razlogom. A možda čak, kao što reče Knezović, poslije jedne pjesme promijenimo svijet. Vidimo se tamo!

(Vesna Kerkez, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE