• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diskriminacija žena na političkoj sceni BiH

Udruženje "Žene ženama" traže od političara da vode više računa kada je u pitanju rodna ravnopravnost prilikom izbora na vodeće funkcije u BiH

 Diskriminacija žena na političkoj sceni BiH Izvor: MONDO

Udruženje "Žene ženama" uputilo je pismo liderima najvećih političkih partija u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojem im predlaže da prilikom konstituisanja Savjeta ministara BiH, vlada RS, FBiH i kantona u FBiH na pozicije premijera i ministara vode računa o rodnoj ravnopravnosti, te s tim u vezi u ime svojih partija i stranaka predlože kandidatkinje - žene za premijerke i ministarke.

U pismu se podsjeća da ravnopravna zastupljenost u smislu odredaba izmjena zakona postoji u slučaju kada je jedan od polova zastupljen najmanje u procentu 40 odsto u navedenim segmentima, dok se diskriminacijom po osnovu pola smatra kada to nije slučaj.

Podsjeća se da je na proteklim opštim izborima od 42 poslanička mjesta u Predstavničkom domu Parlementarne skupštine BiH osam pripalo ženama, ili 19,05 odsto, a 34 muškarcima, ili 80,95 odsto.

"U Predstavničkom domu FBiH od 98 mandata 17 pripada ženama, ili 17,35 odsto, a 81 muškarcima, ili 82,65 odsto, dok u Narodnoj skupštini RS od 83 mandata 18 pripada ženama, ili 21,68 odsto, a 65 muškarcima, ili 78,32 odsto. U skladu s tim, evidentno je da je rodna zastupljenost izabranih zvaničnika nezadovoljavajuća, te smatramo kako bi to moglo biti ispravljeno većim učešćem žena u izvršnim organima vlasti", naglašava se u pismu.

Autori pisma se nadaju se da će ovaj prijedlog biti uvažen pri konstituisanju nove vlasti, kao i da će ga lideri vodećih stranka u BiH uzeti u obzir u svim budućim segmentima djelovanja.

Pismo je dostavljeno i nevladinim, međunarodnim, regionalnim i lokalnim organizacijama i medijima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE