• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijeljinci nezadovoljni rješavanjem problema

Mještani dva bijeljinska naselja nezadovoljni zbog sporog rješavanja problema u vezi sa odvođenjem vode iz njihovih poplavljenih kuća.

 Bijeljinci nezadovoljni rješavanjem problema Izvor: MONDO

Dvadesetak mještana bijeljinskih naselja Novi Dvorovi i Rudina okupili su se danas kraj magistralnog puta Bijeljina - Rača iskazujući nezadovoljstvo zbog sporog rješavanja problema u vezi sa odvođenjem vode iz njihovih poplavljenih kuća.

Mještani Rudina zabrinuti su zbog glasina da će voda iz naselja Novi Dvorovi samoinicijativnim kopanjem kanala doći do njih, dok mještani Novih Dvorova tvrde da nemaju namjeru da kopaju kanal kojim bi ugrozili susjedno naselje Rudine.

Okupljeni ističu da im se nadležne institucije ne obraćaju i ne govore šta će biti urađeno sa vodom koja nema gdje da otekne.

Komandir jedinice za spašavanje i rad na vodi Zdravko Stevanović obratio se okupljenim mještanima i pozvao ih na strpljenje, ističući da je obim poplava veliki i da se problemi ne mogu riješiti brzo.

"Problem je što su dijelovi naselja koja su potopljena u principu povezana, a moramo prvo da iz najnizvodnijih dijelova naselja evakuišemo vodu kako bi došli u mogućnost da iz ovih udaljenih naselja prepumpamo vodu. Žao mi je što moram reći da će ljudi iz naselja Novi Dvorovi biti posljednji", rekao je Stevanović.

On je dodao da se trenutno u mjesnoj zajednici Dvorovi sprovode aktivnosti kako bi voda otišla ka starim vodotocima - jedan je prokopavanje kanala od hotela "Sveti Stefan" u dužini od oko 500 metara koji treba da prihvati veći dio vode iz naselja Novi Dvorovi, a drugi je kanal od Bistrika, kroz naselje Triješnica, preko Dvorova i naselja Rudine.

Stevanović je istakao da se radi i na osposobljavanju starih kanala koji postoje ispod saobraćajnica i pruga a koji su, kako je rekao, ljudskom nepažnjom i neodržavanjem zatrpani.

On je napomenuo da mještani naselja Rudine ne treba da budu zabrinuti da će im se povećati nivo vode ovim aktivnostima, ali da je neminovno da kanalima ova voda protekne kroz to naselje.

Mještanin naselja Rudine Miladin Demonjić rekao je da je u ovom naselju ima oko 120 ugroženih kuća i da u oko 20 kuća ima vode u visini od 70 centimetara.

"Ne želimo da mještani Novih Dvorova prokopavaju kanal i da ta voda dolazi nama i da nas još više potopi. Ionako nam ne stiže pomoć i niko nas ne obilazi, a narod ne može da izađe iz kuća", naveo je Demonjić.

Opštinski štab Civilne zaštite Bijeljina donio je danas naredbu o zabrani samoinicijativnog prebacivanja vode na poplavljenim područjima naselja Dvorovi.

"Zabranjuje se samoinicijativno prebacivanje-prelijevanje vode na poplavljenim dijelovima područja Mjesne zajednice Dvorovi, gdje se voda zadržala bez mogućnosti prirodnog oticanja", navodi se u saopštenju izdatom nakon sjednice.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE