Poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin, vlasnik restorana Niko pre nekoliko dana je ispunio gostima želju kakvu do sada nije imao priliku.
Jedan gost je "naručio" da 30-ak jastoga iz akvarijuma pusti u more.
"Tog dana smo u akvarijumu imali oko 60-70 kilograma jastoga, a za jednim od stolova je sjedilo društvo iz Slovenije u kojem je bilo četvoro odraslih i četvoro djece. Odjednom mi je prišla djevojčica i otvorila svoj mali novčanik rekavši da bi ona za svoj džeparac kupila jastoga i pustila ga u more da živi slobodno. Rekao sam curici da jastozi sada spavaju i da ih ne smijemo uznemiravati, kako već pokušavate da odvratite djecu od neke ideje. Međutim, onda je došao njen otac i ponovio to isto", rekao je vlasnik restorana Slobodnoj Dalmaciji koji je u gužvi zaboravio pitati Slovenca kako se zove.
Pavin objašnjava da je Slovenac prvo platio jednog jastoga po cijeni od skoro 250 KM po kilogramu, a zatim su ga odnijeli u more ispod restorana.
"Onda je gost rekao da će da kupi sve jastoge iz akvarijuma i da ih pusti u more. Rekao sam mu da je to neizvodljivo, jer je pola od tih jastoga rezervisano za večeru tog dana. On je kazao: 'Dobro, onda ću kupiti ove nerezervisane', i u more smo te večeri, jednog po jednog, pustili 30-ak jastoga", ispričao je Erik Pavin za Slobodnu Dalmaciju.
Slovenac je potrošio na "akciju oslobađanja" oko 1300 eura i nisu mu smetali komentari posmatrača da je tim novcem mogao da napravi puno dobrih djela ljudima, a ne jastozima.
(MONDO)