• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"1389" tuži Biljanu Cincarević

Kontroverzna izložba Biljane Cincarević "Gospode, pomiluj" izazvala je brojne polemike i oštrom kritikom crkve isprovocirala desničarske organizacije.

 "1389" tuži Biljanu Cincarević  Izvor: MONDO

Naime, Srpski narodni "Pokret 1389" najavio je tužbu protiv autorke postavke jer je, kako kažu, povrijedila njihova vjerska osjećanja, piše "Alo".

Cincarevićeva za "Alo" poručuje da je u cijeloj priči povrijeđena samo ona i građani Srbije koji su svjedoci nemorala i zločina zataškavanih od strane SPC.

Iz "Pokreta 1389" kažu da će od tužilaštva zatražiti da kazni Cincarevićevu kako bi se sprečila nepotrebna tenzija i zaustavio trend širenja vjerske mržnje.

"Nedopustivo je da neko na konto umjetnosti nekažnjeno napada cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu, njene sveštenike i vjernike.

S druge strane, ona je kritike uputila cijelom hrišćanstvu, pa sledeće na udaru mogu biti muslimani, jevreji i neke mnogo manje vjerske grupe", kaže Igor Marinković iz "1389" i dodaje da vjeruje da će u ovom slučaju zakon biti isti za sve.

"Naš pokret poštuje svačija vjerska osjećanja, ali da sam se ja slikao sa rukom ispod odore čovjeka obučenog kao muftija, uhapsili bi me iste sekunde", ističe Marinković.

Na sam pomen krivične prijave i motiva desničara za odlazak na sud, mlada umjetnica se grohotom nasmejala.

"Ma 'ajte molim vas, to su totalne gluposti. Tom izložbom sam iznijela zdravu kritiku upućenu Crkvi čiji sud ne reaguje na ratne zločine i nemoral, a time vrijeđa i mene i građane Srbije", kaže Cincarevićeva i dodaje da je svaka religija koja se meša u odluke državnih institucija podložna kritici.

"Ako dozvolimo da policijom i državnim institucijama upravljaju crkveni zakoni, ulazimo u džamahiriju, što ne smije da se desi", poručuje umjetnica.

Sporna postavka prikazuje fotografije sa motivima koji sugerišu na nemoral, pedofiliju, nebrigu za siromašne i druge anomalije u hrišćanskoj crkvi.

Za glavni model sveštenika Cincarevićeva je izabrala anarhistu Ratibora Trivunca, koji se zbog paljenja Ambasade Grčke u Beogradu nalazi u istrazi u CZ-a.

Zbog rizika od napada ultradesničara, policija je od autorke tražila da što pre zatvori izložbu, a sve vrijeme postavke u Domu omladine dežurali su policajci.

(MONDO/Na slici: Umetnica Biljana Cincarević i model Ratibor Trivunac, Foto: "Alo")

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE