• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USAID: Srbija u EU do 2015.

Direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoju Srbiji i Crnoj Gori ocijenio da će do pridruživanja Srbije Eu doći do 2015. godine.

 USAID: Srbija u EU do 2015. Izvor: MONDO

Direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Harvi izjavio je da je ta misija "stoprocentno opredeljena" da ostane u Srbiji dok se Srbija ne pridruži Evropskoj uniji, ocijenivši da će do pridruživanja doći do 2015. godine.

Harvi je u razgovoru za "Novosti" rekao da je u početku planirano da misija USAID ostane u Srbiji do 2011, ali su sada programi produženi do 2015. godine.

On je ocijenio da se za posljednjih devet godina najviše postiglo na ekonomskoj stabilizaciji, do određenog stepena u privatizaciji, pripremama privatnog sektora za takmičenja na svetskom tržištu, lokalnoj samopuravi.

"Mnogo vremena provodimo u razgovorima sa ljudima iz Vlade, biznisa. Tragamo zajednički za problemima, mesta gdje je 'cipela tijesna' i rješavamo ih. Identifikovali smo, tako, neefikasnost trgovinskih sudova i ušli sa projektom kompjuterizacije. Više od 500 miliona dolara USAID je uložio u razne projekte", rekao je Harvi.

Zauzvrat, Harvi kaže da očekuje "prosperitetnu Srbiju koja je punopravni partner u Evropi, sa kojom zajednički odlučuje o svjetskim problemima“.

"Stvari se dobro kreću. U Srbiji je koaliciona vlada, u kojoj, kao i u svakoj ove vrste u svijetu, ima dosta trgovine. Ali, mnogo toga je učinjeno u ovoj godini. Do kraja 2009. imaćemo izvanredne rezultate", rekao je on.

Kao ključnu oblast koja koči dalji prosperitet Srbije, on ističe nerešeno vlasništvo nad zemljom.

"Dok se ne zna šta kome pripada korupcija će se nastaviti, dok će trpeti građani, i investicije. Kada bi se to pitanje riješilo regulisale bi se cijene, porastao bi interes ulagača", ocijenio je on.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE