• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija zvanični kanidat za EU 2011?

Nadamo se da će Srbija naredne godine zvanično dobiti status kandidata za članstvo u EU, izjavio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

 Srbija zvanični kanidat za EU 2011? Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Češke Karel.
Poslije razgovora sa češkim ministrom spoljnih poslova Karelom Švarcenbergom, Jeremić je istakao da je članstvo u Uniji "centralni strateški prioritet" Srbije i dodao da će Srbija učiniti sve da period do dobijanja statusa kandidata bude najkraći mogući.

U Luksemburgu je juče postignuta "velika, važna odluka na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Jeremić i dodao da "Češka i Srbija to smatraju važnim zajedničkim uspjehom".

"Pred nama je složen period u kojem će biti mnogo posla i u kojem ćemo morati da pokažemo ozbiljnost, kapacitet i riješenost da istrajemo na putu ka Evropskoj uniji", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Češka je "jedan od najglasnijih podržavalaca" Srbije i zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU.

Šef češke diplomatije je istakao da je juče bio važan dan "za Evropu i za Srbiju" i da jučerašnje proslijeđivanje kandidature Evropskoj komisiji pokazuje da Srbija ima mnogo prijatelja u Evropi.

On je rekao da je Srbiji "otvoren put" ka EU i prenio svoje iskustvo iz vremena kada je Češka započinjala taj proces i kada se, kako je rekao, osjećao "frustrirano".

Rekao je da je ranije mislio da je partnerstvo Unije sa zemljom koja treba da postane članica EU "nešto lijepo, poput vjeridbe", ali da je uvidio da je to zapravo ispit, odnos učenika i nastavnika.

"Nemojte se osjećati frustrirano", poručio je Švarcenberg, koji je prenio da je juče u Luksemburgu vođena "zanimljiva debata koja je pokazala da Srbije ima mnogo prijatelja i da nije sama".

On je kazao da Kosovo nije uslov koji je postavljen Srbiji na putu ka EU, ali da je potrebno ostvariti "konkretnu, zdravu saradnju" u regionu zapadnog Balkana.

Govoreći o saradnji u regionu, Švarcenberg je istakao značaj ekonomskih pitanja i privlačenja investicija za koje je, kako je rekao, "važno stvoriti bezbjedno okruženje".

Jeremić je izrazio nadu da priznavanje Kosova nikada neće biti formulisano kao uslov Srbiji, jer je to "uslov koji Srbija neće moći da ispuni".

Na susretu je bilo riječi i o bilateralnim odnosima, razvoju ekonomskih, kulturnih i drugih veza.

Jeremić je najavio da će premijer Srbije Mirko Cvetković posjetiti Češku u narednih nekoliko nedjelja, kao i da će ekonomska pitanja biti najvažnija tema razgovora sa češkim zvaničnicima.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE