• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH peti izvoznik obuće u Evropi

Autor mondo.ba

Po izvozu obuće BiH je peta zemlja u Evropi, a prošle godine izvoz obuće iz BiH bio je vrijedan čak 671,1 milion KM!

Po izvozu obuće BiH je peta zemlja u Evropi, ali je cjelokupna proizvodnja namijenjena za inostrano tržište.

Prošle godine izvoz obuće iz BiH bio je vrijedan 671,1 milion KM i duplo je veći od uvoza koji je bio 315 miliona KM.

Nema domaćih modelera za obuću?!

"U BiH više nema stručnjaka za proizvodnju obuće, a najviše nedostaje modelera. Moramo da idemo u inostranstvo i po skice modela obuće koje nam naprave strani kreatori, jer se modeleri u BiH ne školuju više od 20 godina. Naše radnike moramo da školujemo u Beogradu, jer imamo u planu pravljenje obuće za domaće tržište", ističe direktor "Sanina" Radovan Pazurević.

Zbog toga zvuči nevjerovatno da se na tržište BiH uvozi više od 95 odsto obuće, a uglavnom je to ista obuća koja je nedavno izašla iz ovdašnjih pogona, piše "EuroBlic".

Međutim, u RS uskoro počinje prva proizvodnja obuće za domaće tržište, koja će u prodaji biti do početka maja, a obuću će proizvoditi banjalučka fabrika "Bema".

Tehnički direktor "Beme" Marinko Umičević kaže da firme iz obućarske industrije ne mogu više da žive od takozvanih lon poslova.

"Sve obućarske firme trenutno žive samo od ugrađenog rada u tu cipelu, jer se sav repromaterijal uvozi, a obavezni smo da inostranom partneru, koji finansira proizvodnju, izvezemo svu obuću. Do sredine 2014. su carine na uvoz repromaterijala naplaćivane čak 15 odsto. Sada su snižene na tri odsto, koliko je u cijeloj Evropi, što nam je olakšalo poslovanje", istakao je Umićević.

Naglašava da bi, kada bi počela da se razvija domaća proizvodnja obuće, sigurno bila pokrenuta i proizvodnja repromaterijala, odnosno kože.

Direktor firme "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević ističe da je BiH nekada bila velika industrija za proizvodnju domaće obuće.

"Danas sve što treba ugradimo u cipelu kupujemo na svjetskoj pijaci. BiH je prije rata sama proizvodila đonove, pertle, konac i bila veliki izvoznik domaće obuće", naglasio je Pazurević i dodao da se obuća koja se izveze u BiH vraća sa minimalnim korekcijama ili bez njih.

"Onda se ovdje prodaje po tri puta višim cijenama nego što bismo mi prodavali da je ne moramo izvesti inostranom partneru", objasnio je Pazurević.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE