• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobavljači obustavljaju isporuke Konzumu u BiH

Autor mondo.ba

Dobavljači u Bosni i Hercegovini počeli su sa obustavom isporuke robe Konzumu.

Kako je potvrđeno za N1, nekoliko kompanija iz Republike Srpske već je obustavilo isporuku robe Konzumu. Između ostalih, robu bez bankarskih garancija do daljnjeg ne isporučuje ni "Frukta Trejd", čiji direktor sumnja u cijeli proces, čak i kada je mogući i najavljeni povratak Merkatora u pitanju. 

Oni koji su nastavili s poslovanjem, kažu, ukoliko ne dobiju čvršće garancije do kraja sedmice, održat će sastanak i odlučiti o svojim mjerama i postupcima.

"Kakva je situacija i šta se dešava zaista je teško procijeniti, ali generalno je potreban jedan korektan i otvoren pristup od strane Konzuma BiH prema svim dobavljačima, kako bi iz svega ovoga izašli i nastavili da kontinuirano radimo", kaže Adin Fakić, direktor mljekare "Milkos".

Neki koji nisu obustavili isporuke uveli su restrikcije prilikom obustave robe, koje podrazumijevaju momentalnu isplatu. Međutim, kako navodi N1, ni dobavljači, niti predstavnici vlasti znaju šta ih u narednom periodu čeka. U pitanju je i imovina BiH. 

"I pored insistiranja, prije svega federalnih vlasti, mi konkretne podatke po tom pitanju nismo dobili. Naravno, pitanje je koliko na to uopšte možemo da utičemo jer mi nemamo posebnog zakona, izuzev mjera koje je usvojila Parlamentarna skupština, BiH a kojima je zatražila da vlasti u BiH spriječe da se dugovi centrale Agrokora praktično vraćaju imovinom u BiH", poručio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Profesor ekonomije i zastupnik u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić kaže da bi se izmjenom Zakona o unutrašnjem platnom prometu umnogome zaštitio odliv kapitala. Povratak Merkatora mogao bi vratiti povjerenje kod kupaca, ali mogao bi imati i negativne implikacije.

"Jedna negativna imlikacija odluke Merkatora da zatvori pojedine maloprodajne objekte koji nisu profitabilni jeste da bi moglo doći do otpuštanja pojedinih radnika u BiH, a tu zapravo vidim ključnu ulogu Federalne vlade i resornog ministarstva da ne dozvole zapravo otpuštanja bh. radnika, odnosno da taj Merkator S u ugovnornom odnosu treba da se obaveže da će zadržati postojeći broj radnih mjesta", kaže Dženan Đonlagić za N1.

Vlada Federacije BiH je i na današnjoj sjednici razmatrala situaciju sa Agrokorom. 

"Za sada je prisutan trend blagog smanjenja dugovanja prema dobavljačima i povećanja kreditnih obaveza, s tim da je poslovanje u proizvodnom dijelu grupacije Agrokor u Federaciji BiH stabilno, dok se u trgovačkom dijelu očekuje restruktuiranje", navode iz Vlade FBiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE