• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Bez GMO'' u BiH i još 13 zemalja

Autor SRNA

Standardizacija proizvoda koji ne sadržve GMO.

 GMO hrana u BiH  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

BiH i ostalih 13 zemalja potpisnica Dunavske deklaracije trebalo bi da u narednom periodu preuzmu identične standarde za proizvode sa oznakom "bez GMO" i da imaju isti logotip kojim će biti promovisana hrana bez genetski modifikovanih organizama (GMO).

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo rekao je danas u Sarajevu da je riječ o novoj oznaci kvaliteta koja je neobavezna za proizvođače, ali koja i potrošačima daje pravo na dodatni izbor i pravo da, kada vide tu oznaku, znaju da u svim procesima proizvodnje i prerade ta hrana nije bila u dodiru sa GMO.

"Cilj je bio da se dobije regionalni standard jer u EU ne postoji propis koji reguliše proceduru dobijanja oznake `bez GMO`. Inicijativa je krenula od potrošača koji ne žele da konzumiraju proizvode koji mogu da sadrže GMO", naveo je Brenjo.

On je novinarima na skupu "Inicijalna konferencija o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-fri prehrambenih proizvoda u BiH" rekao da bi proizvodi sa oznakom "bez GMO" trebalo da budu priznati u svih 14 zemalja Dunavskog regiona.

"Na zakonodavstvu drugih evropskih zemalja je da prihvate ove smjernice i standarde", dodao je Brenjo.  

On je naglasio da je Agencija za bezbjednost hrane prošlog mjeseca zvanično donijela smjernice koje propisuju označavanje hrane i kontrolu hrane sa oznakama "bez GMO" i da je BiH prva od 14 zemalja potpisnica deklaracije koja je zvanično donijela i sprovela u svoj sistem ove dodatne oznake kvaliteta.

Predstavnik NJemačkog društva za međunarodnu saradnju /GIZ/ Rozmari Mec navela je da današnji događaj označava novu fazu u BiH, gdje će proizvođači imati veću transparentnost i veću slobodu izbora kada je riječ o označavanju proizvoda sa oznakom "bez GMO".

MONDO istražuje: Niko ne zna šta u stvari jedemo


Mec kaže da je Vlada NJemačke podržala izradu smjernica koje su napravljene na osnovu standarda, u čijoj izradi je učestvovalo svih 14 zemalja Dunavskog regiona.

Ona je istakla da je značajano to što BiH preuzima vodeću ulogu jer će biti prva zemlja koja počinje sprovođenje ovih smjernica.

"Vlada NJemačke podržavala je aktivnosti u okviru ovog projekta jer na tržištu postoji velika potražnja za proizvodima koji su bez GMO. Trenutno, evropske zemlje su uveliko ovisne o uvozu soje iz zemalja Sjeverne i Južne Amerike i željeli bismo da se ova situacija u narednom periodu promijeni", naglasila je Mec.

Ona je dodala da u njenoj zemlji već nekoliko godina postoje proizvodi koji su označeni "bez GMO", te da su njemački potrošači srećni što imaju priliku da biraju.

Današnju konferenciju organizovali su Agencija za bezbjednost hrane BiH i GIZ u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE