• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa Gaspromom dogovorena gasifikacija Srpske

Autor mondo.ba

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović na sastanku sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom dogovorili su da u Srpsku bude doveden gas.

Na ovom sastanku je naglašeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne ove jeseni, javila je RTRS.

Dodika i Cvijanovićevu u sjedištu ruske kompanije u Sankt Peterburgu primio predsjednik UO Gasproma Aleksej Miler. Ovaj projekat bi bio realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.

 Dodik je ranije najavio da će sa predstavnicima Gasproma, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i izgradnji gasne termoelektrane.

Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su u Kancelariji Srpske u Sankt Peterburgu sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duškom Perovićem o sradu ove kancelarije i saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske. Zvaničnici Srpske učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine bilježi rekordnu posjećenost - više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup.

"Turski tok": Krak gasovoda prema Banjaluci

Na završnom danu Foruma održava se i poslovni dijalog predstavnika Evroazijskog ekonomskog saveza i Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Rusije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Јapana.

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je "Mapa puta" - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva imali su brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Cvijanovićeva je prvog dana učestvovala i na panelu pod nazivom "Јednake mogućnosti u digitalnom dobu".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE