• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompaniji SMR ističe garancija za RTB Bor

Hoće li se ruski Bejzik element smilovati borskim rudarima i produžiti licitacionu garanciju do ponoći, kada im ističe rok?

 Kompaniji SMR ističe garancija za RTB Bor Izvor: MONDO

Ruskoj kompaniji SMR, drugorangiranoj na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, u utorak u ponoć ističe licitaciona garancija koja je uslov za nastavak pregovora sa srpskom Agencijom za privatizaciju.

Ako SMR produži te garancije, rok za pregovore sa Agencijom za privatizaciju bio bi produžen za još 30 dana.

Agencija za privatizaciju uputila je 14. aprila poziv SMR-u na pregovore, ali ruska kompanija nije odgovorila.

Direktor za odnose sa javnošću u Sektoru za resurse "Baznog elementa" Jelena Rolins izjavila je u ponedeljak Tanjugu da se razgovori o učešću te ruske kompanije u privatizaciji kombinata "Bor" vode, ali, zasad, pismenim putem.

"Zasad smo u prepisci, nikuda nismo išli i nismo dogovarali susrete", rekla je ona, dodajući da se održavaju "radni kontakti" o tenderu na kojem je SojuzMetalResurs" (SMR), ćerka-firma "Baznog elementa", bila drugorangirana.

Pozivajući se na poverljivost pregovora, predstavnica "Baznog elementa" nije želela da govori o uslovima tendera.

Na podsećanje da u utorak ističe licitaciona garancija Rolinsova je rekla :"Nadamo se razumevanju" i dodala da je kompanija, kao što je i ranije saopšteno "otvorena za pregovore".

Direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić kazala je prošle nedelje da je ruskoj kompaniji poslato pismo u kojem je navedeno da se može desiti da tender za RTB "Bor" bude proglašen neuspelim ukoliko SMR, kao drugoplasirani na tenderu za privatizaciju, ne produži licitacionu garanciju na vreme.

Austrijski "A-tek", kao prvorangirani na tenderu, nije uspeo da do 5. aprila obezbedi novac za kupovinu RTB "Bor", posle čega je Vlada Srbije poništila ugovor sa tom kompanijom i odlučila da se ruskom SMR-u uputi poziv na pregovore.

Ruska kompanija, u sastavu Bejzik elementa ruskog biznismena Olega Deripaske, ponudila je 370 miliona dolara za kapital RTB-a i 414 miliona dolara za investicije.

Ugovor sa prvoplasiranim Atekom koji je ponudio cenu od 466 miliona i investicije od 180 miliona dolara dolara je poništen jer u dodatnom roku nije plaćena kupoprodajna cena.

To je drugi tender za prodaju RTB, nakon što je prvi poništen jer rumunska kompanija Kuprom ni u dodatanom roku nije isplatila cenu od 400 miliona dolara.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE