• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija o novom aranžmanu BiH sa MMF-om: Šanse za dogovor "pola-pola"

Autor Dušan Volaš

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da su šanse pola-pola da bude postignut dogovor o novom aranžmanu od 1,5 milijardi KM sa MMF-om, te da mu se čini da se trenutno pregovara u otežanim uslovima i da nema direktne komunikacije.

 Tegeltija o novom aranžmanu BiH sa MMF-om: Šanse za dogovor "pola-pola" Izvor: milanadzic/iStockphoto

"Daleko smo jedni od drugih i ovo će za mene lično biti neuspjeh svih nas u BiH, ali i za MMF ukoliko do petka, 8. januara, ne postignemo dogovor. Mislim da je najveći dio na MMF-u jer smatram da u pismu namjere postoje neki zahtjevi i neke mjere koji nisu direktno u vezi sa ciljevima ovog aranžmana. Čini mi se da se ovdje preklapaju neke obaveze koje BiH ima prema EU sa prethodnim mjerama koje se postavljaju u aranžmanu MMF-a", naveo je Tegeltija.

On je rekao da nema ozbiljnih zahtjeva za ozbiljne ekonomske reforme, što su najčešće teme aranžmana sa MMF-om, ali da postoje neka politička pitanja koja će vjerovatno biti riješena u nekom periodu.

"Ali, aranžman je suviše važan finansijski i svakako da bi se te mjere postavljene na tako oštar način ili u ovako kratkom periodu riješile. Moj je poziv i vladama entiteta i MMF-u da pažljivo pregovaraju i izaberu najbolje rješenje koje će biti u interesu BiH, prije svega privrede, zdravstvenog sektora, pa onda i svih građana BiH i da napravimo taj aranžman. Svakako će se on sprovesti u naredne tri godine i nema razloga da se na samom početku pregovora zablokiramo, po mom mišljenju, da to malo grubo nazovem, ipak nekim političkim temama", izjavio je Tegeltija za "Nezavisne novine".

On je dodao da su svi pregovori o svim aranžmanima MMF-a teški, traju duže nego što se planira, ali svaki put su pravljeni različiti dogovori, kompromisi, tražena su najbolja rješenja i svaki put postizana saglasnost.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE