• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Ugovor sa "Fijatom" do juna

Vlada Srbije najkasnije do juna potpisaće ugovor o saradnji i zajedničkom ulaganju kragujevačke "Zastave" i italijanskog "Fijata".

 Dinkić: Ugovor sa "Fijatom" do juna Izvor: MONDO

Ovo je u u Kragujevcu obećao ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

On je u kragujevačkoj fabrici "Zastava" sa predstavnicima sindikata potpisao Protokol o ispunjenju njihovih zahteva koji će biti deo glavnog ugovora Vlade Srbije i "Fijata" kojim se, kako je podsetio, italijanski proizvođač automobila obavezao da će uložiti 700 miliona evra i postati vlasnik 70 odsto "Zastave".

Ministar je protokol potpisao sa predstavnicima četiri reprezentativna fabrička sindikata, a tom činu su prisustvovali potpredsednik "Fijata" Alfredo Altavila i vicepremijer Božidar Đelić.

Protokolom je predviđeno da u narednih pet godina neće biti otpuštanja radnika, da će im biti isplaćena sva zaostala dugovanja i otpremnine od 300 evra po godini staža za one koji budu želeli da dobrovoljno napuste fabirku, kao i pravo na dividende u visini od 30 odsto od državnog vlasništva.

Prema Dinkićevim rečima, radnici koji dobrovoljno budu želeli da napuste fabriku prvu tranšu otpremnina će dobiti do 20. maja, a drugu do kraja juna.

Protokol podrazumeva i da će država nastaviti da finansira takozvanu zaštitnu radionicu, mesto na kome rade invalidi rada.

Procena je da ukupni dug prema radnicima iznosi najmanje oko 10 miliona evra i taj novac će njima biti isplaćen pod uslovom da se oni odreknu svih tužbi koje su podneli protiv fabrike u poslednjih nekoliko godina.

Altavila je ocenio da je "reč o početku velikog projekta" kome je, kako je rekao, "Fijat" veoma posvećen bez obzira na rezultate predstojećih izbora.

On je rekao da misli da politika ne treba da utiče na poslovanje i da će to tako biti bez obzira na to ko će formirati novu vladu Srbije.

"Želimo da proizvodimo neke automobile samo ovde i, najverovatnije, nigde više u svetu, a ti automobili će se izvoziti širom sveta", kazao je Altavila i najavio da bi prvi automobil iz kragujevačke "Zastave" trebalo da bude proizveden 2009. godine.

Đelić je rekao da je dolazak "Fijata" u "Zastavu" najbolji mogući signal drugim investitorima podstivši da trgovinske povlastice koje ima Srbija ističu 2010. godine i da bi ih, kako je rekao, antievropska vlada izgubila.

"Sledeći naš korak je dovođenje tri nova konstruktora i proizvodnja od milion vozila do kraja mandata nove proevropske vlade Srbije", rekao je Đelić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE