• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi soj korone diže cijenu nafte: Stručnjaci tvrde da je skok cijena tek počeo

Autor Dragana Božić

Porast cena nafte ove godine razbjesnio je vozače, poremetio ekonomije u SAD i širom svijeta i zbunio i Bijelu kuću i Federalne rezerve. Na žalost, iz bankovnog konglomerata "JPMorgan Čejs" kažu da je skok cijena nafte tek počeo.

 Novi soj korone diže cijenu nafte: Stručnjaci tvrde da je skok cijena tek počeo Izvor: rts/printscreen

U novom izvještaju od ponedjeljka, "JPMorgan" je upozorio klijente da će sirova nafta dostići 125 dolara po barelu sljedeće godine i 150 dolara u 2023. godine, velikim dijelom zato što OPEK (Organizacija zemalja koje izvoze naftne derivate) nema ni približno toliko moći da odgovori na visoke cijene kao što mnogi pretpostavljaju.

"Oni nemaju burad. To je fatamorgana", rekao je za CNN u telefonskom intervjuu Kristijan Malek, šef istraživanja nafte i gasa "JPMorgan"-a i glavni autor novog izvještaja.

Nafta od 150 dolara je više nego dvostruko veća od današnje cijene "Brent" marke nafte od oko 73,50 dolara. Ako se ta prognoza pokaže tačnom, to bi značilo da će američke cijene goriva dostići više od 5 dolara po galonu (oko 518 dinara za 3,79 litara) i sigurno će pogoršati inflatorne pritiske koji pogađaju ekonomiju ove zemlje.

Centralni problem, rekao je Malek, je to što, iako zemlje OPEK-a imaju dosta nafte u zemlji, nemaju kapital i logistiku da je isporuče brzo.

Stvarni rezervni kapacitet OPEK-a, pomno praćena metrika koja mjeri količinu barela koja se brzo može ubaciti na tržište, iznosi samo 2 miliona barela dnevno sljedeće godine, procjenjuje "JPMorgan". To je manje od polovine onoga što mnogi brokeri na Volstritu pretpostavljaju.

Rezervni kapacitet OPEK-a iznosi samo 4 odsto ukupnog kapaciteta, što je pad sa prosjeka od 14 odsto između 1995. i 2020. godine i znatno ispod nivoa udobnosti od 10 odsto, saopšteno je iz "JPMorgan". Kada ova "tampon zona" postane neuobičajeno niska, cijene nafte mogu da porastu i investitori mogu da nadograde postojeće cijene.

"Pogledajte unazad na istoriju. Kada smo u scenariju gdje tržište kaže, 'Nemamo slobodnih kapaciteta', tu vidite prekoračenja," rekao je Malek.

Strah u tim situacijama je da je tržištu nafte potreban samo jedan šok (rat, prirodna katastrofa ili drugi poremećaj u snabdevanju) da postane nesposobno da zadovolji potražnju.

Važno je da "JPMorgan" ne traži da se nafta trguje po cijeni od 125 dolara po barelu tokom cijele 2022. godine. Umjesto toga, banka predviđa da će nafta sljedeće godine u prosjeku biti 88 dolara i da će u nekom trenutku "prebaciti" na 125 dolara. Isto tako, "JPMorgan" procjenjuje da će "Brent" nafta koštati u prosjeku 82 dolara u 2023. godini, ali da će prebaciti na 150 dolara.

Ipak, tajming ovog saopštenja je pomalo čudan, ocjenjuju u CNN. Cijene nafte pale su u petak zbog straha da će varijanta Omikrona zadati udarac rastućoj potražnji za energijom smanjujući broj ljudi koji voze i lete avionom. Cijena nafte se oporavila u ponedjeljak, iako je i dalje znatno ispod nedavnih maksimuma.

Ali Malek je objasnio da je radio na ovoj analizi mjesecima i da Omikron ne mijenja prognozu. To je zato što, ako nova varijanta koronavirusa smanji potražnju, OPEK bi to vjerovatno kompenzovao smanjenjem ponude. "Tražiće izgovore skupe snagu", rekao je Malek o OPEK-u.

OPEK i njeni saveznici sastaju se u četvrtak kada će odlučivati da li će nastaviti sa planom za dodavanje 400.000 barela dnevno u zalihe uprkos strahovima od Omikrona i intervenciji koju predvode Sjedinjene Države kako bi se oslobodile strateške rezerve. Prije pojave Omikrona, Bijela kuća je pozvala OPEK+ da se drži svojih planova za postepeno povećanje snabdjevanja.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE