• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrijanci žele proizvoditi struju iz otpada u Banjaluci

Autor Dušan Volaš

Konzorcijum koji čine austrijska kompanija "Kelag" i njene povezane firme "Interenergo" Ljubljana i "EHE" Banjaluka mogao bi uskoro da počne proizvoditi struju iz otpada sa regionalne deponije "Depot" u Ramićima.

 Austrijanci žele proizvoditi struju iz otpada u Banjaluci Izvor: Screenshot

Portal "Capital" je objavio da su ove firme jedine dostavile ponudu na javni poziv koji je prije 15 dana raspisao "Depot", a konkursna komisija je utvrdila da je ona prihvatljiva.

Konačnu riječ, ipak, će dati Nadzorni odbor i Skupština akcionara "Depota".

Predviđena vrijednost investicije iznosi oko 1,3 miliona evra i nju će finansirati ponuđač, koji bi "Depotu" u narednih 20 godina, na koliko je predviđeno da se ugovor potpiše, od proizvodnje struje trebalo da plati oko 1,5 miliona KM.

U "Depotu" su za "Capital" pojasnili da su oni gas koji se stvara na deponiji spaljuju i imaju troškove, a da će sada imati zaradu, jer će ove firme taj gas prerađivati.

Navode da bi se time i ekološki standardi podigli na viši stepen.

Površina sanitarne kasete na kojoj je deponovan otpad na deponiji u Ramićima iznosi oko pet hektara, a procjenjuje se da je od 2014. godine do oktobra ove godine deponovano oko 723.380 tona miješanog komunalnog otpada.

Firma "Kelag", u čijem sastavu su "Interenergo" i "EHE" poznata je u BiH po izgradnji malih hidroelektrana, kojoj se oštro protive udruženja za zaštitu životne sredine.

U firmi "Interenergo" ranije su za "Capital" potvrdili da su do sada izgradili tri MHE na području Republike Srpske, dok su u FBiH kupili pet već izgrađenih malih hidroelektrana.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE