• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić na otvaranju Drakslmajerove fabrike

Predsednik Boris Tadić je u Zrenjaninu prisustvovao otvaranju fabrike nemačkog proizvođača automobilskih komponenti "Drakslmajera".

 Tadić na otvaranju Drakslmajerove fabrike Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je dolazak nemačke kompanije "Drakslmajera" (Draxlmeier) dokaz značaja približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Tadić je to rekao u Zrenjaninu, gde je prisustvovao otvaranju fabrike nemačkog proizvođača automobilskih komponenti "Drakslmajera".

Predsednik Srbije je, na ceremoniji otvaranja fabrike koja će proizvoditi setove kablova za automobile marke BMW, rekao da je posao državanika sličan poslu radnika u fabrici koji moraju da obave određen posao u jasno ograničenom intervalu vremena.

"Zato radnici razumeju zašto je opasno da predsednik ili premijer kažu: ući ćemo mi u Evropu jednom, jer ne možemo jednom. Ili sad ili nikad, jer pokretna traka ode ispred vas", rekao je Tadić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je lično u razgovorima sa vlastima Bavarske, a potom i menadžmentom "Drakslmajera", doprineo tome da se stvori povoljna klima za dolazak te firme u Srbiju.

"Baš kao što radnik ne sme da napravi grešku, ne smem ni ja. Pokretna traka vam definiše za koje vreme morate da obavite posao. Ako radnik zastane, i ako predsednik države stane, zamisli se, kaže: možemo to kasnije, sve staje, nastaje problem i kolabira država", objasnio je Tadić praveći paralele između rada u fabrici i upravljanja državom.

Prema njegovim rečima, ukoliko u Srbiju, nakon FIAT-a, uskoro investiraju "Folksvagen", "Mercedes" i još neki proizvođači automobila, "Drakslmajer" će umesto planiranih dve hiljade zaposlenih, morati da otvori još hiljade radnih mesta.

"Ja sam obećao 200.000 novih radnih mesta za četiri godine, ali ako dobro radimo, samo nebo nam je granica, ali moramo da radimo svaki dan, i niko ne može da kaže: jednom ćemo ući u EU", istakao je Tadić, i dodao da će uskoro u Srbiju verovatno investirati i jedan veliki danski proizvođač autokomponenti.

Predsednik nemačke kompanije Fric Drakslmajer izjavio je da je, i pored svih povoljnih informacija o uslovima za investiranje u opštini Zrenjanin, imao i osećaj nesigurnosti kada je donosio odluku o otvaranju fabrike u Srbiji.

"Posebno nas raduje što je vaša zemlja potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će da se uključi u privredne tokove Evrope", rekao je Drakslmajer i objasnio da je toj kompaniji, odnosno njenoj fabrici u Zrenjaninu, potrebna neometana veza sa inostranim tržištima.

On je istakao da će kablovski setovi iz Zrenjanina ići direktno na pokretne trake BMW-a, i proizvod po porudžbini mora za najviše osam sati da stigne u fabrike u Nemačkoj, zbog čega je efikasnost carinskih organa i dobra veza Srbije sa Evropom od suštinske važnosti.

Ključni razlog za dolazak u Zrenjanin je, prema njegovim rečima, bio blizina lokacije Nemačkoj i Centralnoj Evropi, ali i velika ponuda kvalitetne i dobro motivisane radne snage.

Fabrika "Drakslmajer" trenutno u Zrenjaninu zapošljava 350 ljudi, u planu je da se ove godine broj radnika poveća na hiljadu, a do kraja sledeće godine na blizu dve hiljade.

Fric Drakslmajer je, međutim, istakao da u praksi ta kompanija uvek nadmašuje prvobitne planove, i pomenuo primer Rumunije u kojoj je "Drakslmajer" 1993. planirao pogon sa dve hiljade zaposlenih, a sada tamo zapošljava 15 hiljada radnika.

Otvaranju fabrike su prisustvovali i ambasador Nemačke Volfram Mas, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i predstavnici lokalne vlasti.

"Drakslmajer grupa" pravi komponente za najveće svetske proizvođače automobila, kao što su Audi, BMW, Marcedes, Porše, Bugati, Kadilak i Jaguar.

Kompanija, između ostalog, proizvodi komandne mrežne sisteme, ekskluzivne auto-enterijere i sistemske module.

"Drakslmajer grupa", koja zapošljava 38 hiljada radnika, prisutna je sa svojim pogonima i filijalama u 20 zemalja.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE