• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik predlaže da CB ''oslobodi'' 400 miliona evra: Ako to ne uradimo, poješće ih inflacija

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH poručio je danas da bi cijela Evropa mogla zapasti u krizu i da zbog toga Centralna banka BiH treba koristiti novčane rezerve u konvertibilnim markama.

 Dodik predlaže da CB BiH da 400 miliona evra za robne rezerve Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dodik je poručio je da bi cijela Evropa mogla zapasti u krizu i da zbog toga Centralna banka BiH treba koristiti novčane rezerve u konvertibilnim markama.

Povezano

"U okviru entiteta treba osmisliti ekonomske politike. U Centralnoj banci BiH postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona evra više nego što imamo emisiju. To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve. Kao član Predsjedništva ću predložiti da se izmijeni Zakon o Centralnoj banci kako bi joj bilo dozvoljeno da trguje domaćim vrijednosnim papirima na domaćem tržištu", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da bi se na taj način 400 miliona evra nove emisije novca uputilo i na nekin način doznačilo ili prodalo entitetima sa jednim ciljem da hitno formiraju svoje robne rezerve.

Kaže da bi, ako bi raspodjela ovih sredstava bila u omjeru 40 i 60 odsto, to za Republiku Srpsku bilo oko 300 miliona KM, a ostalo bi se odnosilo na Federaciju BiH.

"Mi bi mogli da formiramo značajne robne rezerve, imajući u vidu očekivanja da će doći do nestašice nekih roba široke potrošnje", istakao je Dodik.

On je upozorio da će se, ako se ovo ne riješi i ukoliko se poremeti tržište nafte i gasa, poremetiti tržište svake druge robe.

"Predlažem da ovo uradimo na vrijeme i da za pet mjeseci ne jaučemo što to nismo iskoristili, a tad više neće biti ni moguće. Ako sa 400 miliona evra ili 800 miliona maraka ne uradimo ništa - poješće ih inflacija.Za dvije, tri ili pet godina to više neće biti realno taj novac. O tim stvarima hoćemo i razgovaraćemo", poručio je Dodik.

Dodik je naveo da je inflacija koja se dešava na globalnom nivou dio emisija novca bez pokrića i ukazao da je EU bez pokrića štampala oko 2.700 milijardi evra, a to su isto učinile i SAD i Velika Britanija.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da ništa više ne urušava ekonomiju kao inflacija, jer ima sklonost da utiče na redovno snabdijevanje tržišta, posebno robama široke potrošnje.

"Mislim da to treba hitno raditi jer i druge zemlje užurbano rade na formiranju robnih rezervi za potrebe države. Ukoliko to ne uradimo biće veoma teško obezbjediti neki novac imajući u vidu našu situaciju", rekao je Dodik.

On je naveo da su trenutne tenzije, nakon pandemije virusa korona, pritisak na ekonomiju, o čemu niko u BiH ne priča.

Dodik je rekao da predlaže i da se od Centralne banke BiH traži da ne naplaćuje negativnu kamatu za javne institucije, koje na taj način ne bi bilježile gubitke.

Nedavna odluka Centralne banke da uvede negativnu kamatu za sredstva banaka u BiH, kaže Dodik, znači da, ako neka javna institucija, kao što je Vlada Republike Srpske, ima više od 50 miliona KM dnevno na računima, onda plaća negativnu kamatu.

"Umjesto da imate prinos od neke kamate iz nekog ranije perioda, vi zato što držite svoj novac imate negativnu kamatu", rekao je Dodik.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE