• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znatan pad: Najniže cijene nafte u zadnjih pola godine

Autor Dušan Volaš

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je prošle sedmice 8,7 odsto, na 94,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9,7 odsto, na 89,01 dolara.

 Pad cijena nafte u svijetu Izvor: Guliver/Getty Images, peshkov/iStockphoto

Znatan pad cijena nafte nadovezao se na julski pad, tokom kojeg je barel na londonskom tržištu pojeftinio oko 4, a na američkom tržištu gotovo 7 odsto. Cijena nafte na međunarodnim tržištima sada je na najnižoj razini od februara ove godine.

Trgovce naftom prošle sedmice brinula je snažna inflacija, usporavanje privrednog rasta i potražnje, a još veći pad cijene barela ograničavala je tijesna ponuda, prenosi Hina.

Zabrinutost zbog recesije pojačala se nakon što je britanska centralna banka u četvrtak podignula kamatnu stopu za 50 baznih bodova, na 1,75 odsto, najviše u zadnjih 27 godina, te upozorila da bi privreda moglo ove godine utonuti u recesiju koja bi mogla potrajati sve do 2024.

S druge strane, američka privreda već je zabilježila dva tromjesečja pada aktivnosti te je po definiciji već u tehničkoj recesiji. Međutim, investitore ipak više zabrinjava skok zaposlenosti u julu za 528 hiljada, što je više od očekivanja i ujedno 19. mjesec zaredom da broj zaposlenih u najvećem svjetskoj privredi raste. To, naime, otvara put Fedu da nastavi s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, što bi zauzvrat moglo dovesti do pada potražnje za naftom najvećeg svjetskog potrošača i daljnjeg pada cijena, uprkos tijesnoj ponudi.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE