• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković na "Invest Srpska 2022": Javni dug RS 43 odsto BDP-a

Autor Nikolina Damjanić

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Prijedoru da je Srpska povoljno okruženje za investicije i da su joj ekonomski pokazatelji u regionu najbolji poslije Srbije.

 Invest Srpska 2022 u Prijedoru Izvor: SRNA / Katarina Panić

"Veoma je značajno što je pokrivenost uvoza izvozom veća od 80 odsto. Ne možemo uticati na globalne probleme, ali možemo kreirati naš ambijent, što i radimo. Vlada je sa Privrednom komorom i poslodavcima bila partner, s ciljem poboljšanja privrednog ambijenta", rekao je Višković na otvaranju investicione konferencije "Invest Srpska 2022".

On je rekao da Srpska ima najveći broj zaposlenih od kada se mjeri ovaj parametar, kao i osiguranih lica koji je viši od 323.000.

Višković je naveo da je ukupno zaduženje Republike Srpske 43 odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug 36 odsto, što znači da nije prezadužena.

"Učešće poreza i doprinosa u bruto plati od 1.000 KM u Republici Srpskoj je smanjeno sa 38,5 na 34 odsto, što znači da se budžet Srpske godišnje odrekao 415 miliona KM za realni sektor. U Federaciji BiH (FBiH) je ovaj parametar viši od 42 odsto, u Hrvatskoj 39 i u Srbiji 38 odsto", dodao je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio da je izvoz Republike Srpske veći od uvoza i da je iznos ugovorenih javnih investicija viši od četiri milijarde KM.

"To se odnosi na auto-puteve Banjaluka-Prijedor, Vukosavlje-Brčko, Rača-Bijeljina. Vrijednost radova na koridoru `Pet ce` je 150 miliona evra. Kada je riječ o energetici, više sam zadovoljan radovima na izgradnji hidroelektrana `Buk bijela`, `Foča`, `Paunci`, a investicija je 520 miliona evra. Gradimo i Dabar, Bistricu, imamo vjetro i solarne elektrane", rekao je Višković.

On je ponovio da Srpska u ovom momentu jedina na Balkanu ima tržišni višak električne energije, što jeste osnovna prednost kada je riječ o investiranju.

Izvor: Srna/Katarina Panić

"Cijena električne energije viša je od 700 evra po megavat času, privrednici u Srpskoj je plaćaju 53 evra, a domaćinstva 22 evra. To je 35 puta manje od tržišne cijene, što će biti zadržano", podsjetio je Višković.

On je rekao da Srpska jedina u regionu ima usvojen Zakon o podsticajima što znači da svim poslodavcima koji povećavaju plate radnicima država vraća određeni dio uplaćenih poreza i doprinosa, za šta je do sada izdvojeno 33 miliona KM.

Višković je ocijenio da su prednost i poslovne zone gdje investitori imaju sve uslove za rad.

"Republika Srpska ispunjava sve predviđene obaveze i nema problema. Među rijetkima smo koji izdvajamo novac za jednokratne pomoći boračkim kategorijama, mladima i porodiljama. Novac za ovo nismo obezbijedili kreditima", rekao je Višković i naveo da je u ovoj godini planirano zaduženje Srpske od 650 miliona KM, a uzeto je manje od 200 miliona.

On je napomenuo da je privredni rast za sedam mjeseci ove godine pozitivan što svi moraju prihvatiti kao činjenicu.

Izvor: SRNA / Katarina Panić

"Pozivam sve koji žele da oplode svoj kapital da dođu u Republiku Srpsku koja je u svakom smislu stabilna. Zahvaljujući ljudima koji vode ovo društvo cijena gasa je 470 evra za 1.000 metara kubnih za razliku od evropske cijene od 3.500 evra", rekao je Višković.

On je podsjetio da je prosječna plata u Srpskoj "viša od plate u FBiH".

"Imaćemo u narednih 10 dana još jednu konferenciju na kojoj će se vidjeti šta kažu poslodavci. Činjenica je da su u proteklih četiri godine dobili više od miliradu KM što je uticalo na zapošljvanje i povećanje plata što je bio strateški cilj Vlade i navedeno u ekspozeu. Ponosan sam na ovo, kao i na naše ljude, privrednike i radnike", zaključio je Višković.

Drugu investicionu konferenciju "Invest Srpska 2022", organizuje Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u saradnji sa Vladom Srpske.

Konferencija "Invest Srpska 2022" okupila je oko 200 učesnika, te gostiju iz Rusije, Austrije, Grčke, Slovenije, Srbije i drugih zemalja koji će o aktuelnim ekonomskim izazovima razgovarati kroz sedam panela danas i sutra u hotelu "Prijedor".

Konferenciji prisustvuju i potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar finansija Zora Vidović, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, te predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

(SRNA)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE