• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvođači peleta traže da izvoz bude dozvoljen

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstavnici privrednih društava koja se bave proizvodnjom peleta na današnjem sastanku u Ministarstvu trgovine i turizma zatražili su da odluka o zabrani izvoza peleta bude stavljena van snage.

 Pelet Izvor: Shutterstock

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić razgovarala je danasu Banjaluci sa predstavnicima privrednih društava koja se bave proizvodnjom peleta.

Proizvođači koja se bave proizvodnjom peleta, saopšteno je iz ministarstva, iznijeli su podatke o trenutnom stanju zaliha peleta u skladištima i istakli da je domaće tržište gotovo u potpunosti snabdjeveno, te apelovali na nadležna ministrastva i Vladu Republike Srpske da prema Savjetu ministara upute inicijativu za stavljanje van snage Odluke o zabrani izvoza peleta i na taj način omoguće plasiranje viška proizvoda na međunarodno tržište i očuvanje kontinuiteta plasmana roba na ova tržišta.

Gašićeva je navela da službe resornih ministarstava prate stanje snabdjevenosti tržišta, napominjući da će u narednom periodu inspekcijski organi vršiti kontrolu poštovanja Odluke o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

Istakla je da mjere Vlade prevashodno za cilj imaju zaštitu životnog standarda stanovništva i omogućavanje zadovoljenja potreba stanovništva i da one ni na koji način nisu usmjerene na ugrožavanje poslovanja privrednih subjekata, te da će u skladu sa situacijom na tržištu razmatrati moguće inicijative prema Savjetu ministara kada je u pitanju ukidanje zabrane izvoza peleta i moguće uvođenje kvota za izvoz.

"Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske apeluje na sve korisnike peleta, koji do sada nisu nabavili potrebne količine ovog energenta, da u narednom periodu izvrše nabavku dodatnih količina kako, bi nadležni organi u skladu sa iskazanim pokazateljima izvršili potrebne analize i donosili mjere za predstojeći period", saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

 Vlada Republike Srpske usvojila je na 193. redovnoj sjednici Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta, kojom se propisuje najviša prodajna cijena peleta od drveta na 480 KM + PDV po toni u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji Republike Srpske.

Ova odluka objavljena je u „Službenom glasniku Republike Srpske“ u petak, 04. novembra, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja i prestaje da važi 31. marta 2023. godine.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Patriota

Ja koristim pelet i znam kako sam dosao do njega po kojoj cijeni i kokoj muci.Zaradili ste na nam tri puta vise a sad bi da zaradite 5 puta vise.Ne dozvolite im pa taman presao na drva ponovo.

MONDO REPORTAŽE