• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benzin "skače" na 107,5 dinara

Gorivo u Srbiji trebalo bi od petka u ponoć da poskupi u proseku za 6,1 dinar u zavisnosti od vrste derivata.

 Benzin "skače" na 107,5 dinara Izvor: MONDO

Kako saznaje "Blic", litar bezolovnog benzina koji je do sada koštao 101,49 dinara, od subote će iznositi čak 107,5 dinara, dok će litar dizela umesto dosadašnjih 86,90 koštati 93,60 dinara.

Ova procena se odnosi na sadašnje kretanje kursa dolara i nafte na svetskim berzama.

Cene nafte u Srbiji na svake dve nedelje usklađuju se u zavisnosti od kretanja cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Komentarišući najave drastičnog skoka cena derivata Aleksandar Mileusnić, generalni direktor kompanije "Petrobart Avia", kaže da je sada već izvesno da će doći do znatnog skoka cena.
"Ukoliko se poštuje uredba o formiranju cena naftnih derivata, trebalo bi da gorivo poskupi i kod nas. Cena nafte u svetu svaki dan obara rekorde, pa je neminovno da do promene cena dođe i u Srbiji. Pošto su trendovi takvi, sve drugo bi bilo netržišno i neekonomski", kaže Mileusnić.

Da li je baš neminovno? U zemljama u okruženju, pa i nekim zemljama zapadne Evrope, naftni derivati su jeftiniji nego u Srbiji.

"U Evropi se cene derivata menjaju uz promenu cena sirove nafte. Tu postoji značajan broj velikih kompanija koje su jedna drugoj konkurencija pa se zbog toga dešava da cene derivata budu niže. Kod nas nije takav slučaj, ne postoji konkurencija", kaže predsednik Upravnog odbora "AD Nafta" Nebojša Atanacković.

"Istina, treba treba reći da Ministarstvo trgovine i Ministarstvo energetike povremeno pokušavaju da umanje cenu. Inače, što se samog poskupljenja tiče, ako je u pitanju svetski trend, od toga se ne može pobeći i ja očekujem da ono bude oko pet dinara u proseku“, navodi Atanacković.

Ukoliko dođe do predviđenog rasta cena naftnih derivata, onda bi gorivo samo u maju bilo skuplje gotovo deset dinara po litru. Početkom meseca bezolovni benzin na pumpama iznosio je 98,8 dinara, sadašnja cena je 101,4, a očekuje se da će posle poskupljenja ovo gorivo biti nešto više od 107 dinara za litar.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE