• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

M:TEL: Stabilan rast akcija i redovna isplata dividende ogledalo stabilnosti poslovanja

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Berzansko tržište već u prvom kvartalu prošle godine pokazalo je da M:tel, jedna od najvažnijih srpskih kompanija u BiH, prestiže konkurenciju i tako postaje najvrednija telekomunikaciona kompanija u zemlji.

 M:TEL: Stabilan rast akcija i redovna isplata dividende ogledalo stabilnosti poslovanja Izvor: m:tel

Najveći promet ostvaren je trgovanjem akcijama "Telekoma Srpske", jedna je od najčešćih formulacija u dnevnim i periodičnim izvještajima o trgovanju akcijama sa Banjalučke berze u 2022. i početkom 2023. godine.

Ovaj podatak nije iznenađujući, tim prije jer sve analize finansijskih parametara u proteklih godinu i po dana potvrđuju da projektovani finansijski rezultat ukazuje na to da će M:tel ostvariti zacrtani budžet i dobit.

Akcije kompanije M:tel stabilno rastu na berzi u posljednjih godinu i po dana, što je prava rijetkost u ovakvim finansijskim uslovima u svijetu.

Respektabilan poslovni rezultat proizilazi, isto tako iz projektovanih ulaganja, akvizicija, kao i investicija u inovativne tehnologije, što je dovelo do toga da su "Telekom Srbija grupa" i "Telekom Srpske", odnosno M:tel apsolutno vodeći telekomunikacioni operater u ovom regionu.

Svojevrsnu potvrdu o superiornosti ove kompanije na teritoriji BiH, predstavlja i sertifikat za najbolju mobilnu mrežu u BiH, koju je M:tel dobio u decembru 2022. godine, od jedne od najprestižnijih svjetskih firmi koja utvrđuje kvalitet mreža "Systemics PAB" iz Poljske.

Uprkos činjenici da je stanje na finansijskom tržištu u cijelom svijetu opterećeno globalnom krizom, kompanija M:tel je akcionarima periodično i redovno isplaćivala dividendu, kako malim akcionarima, građanima, tako i fondovima Republike Srpske kao svojim akcionarima. Isto tako, M:tel je dividendu isplatio i svom osnivaču - "Telekom Srbija".

"M:tel ima rekordan broj korisnika i cijenu akcija, ali je bilo nevjerovatno zahtjevno da se uz proces investiranja istovremeno isplate ovoliko visoke dividende. Veoma sam ponosna što smo uspjeli u tome", izjavila je generalni direktor kompanije M:tel Jelena Trivan.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić istakao je da za M:agazin da rast cijena akcija na tržištu ukazuje na pozitivna očekivanja investitora u vezi sa budućim poslovnim rezultatima akcionarskog društva.

"Dobri poslovni rezultati i redovna isplata dividende privlače veliki broj investitora koji prepoznaju prilike za ulaganje. Tako stečeni ugled na tržištu kapitala je posebno važan kada kompanija želi da prikupi dodatni kapital za investicije u nove tehnologije ili ulazak na nova tržišta", izjavio je Božić.

On smatra da su akcionarska društva važna za zajednicu jer pružaju stanovništvu dodatne prilike za ulaganje, što doprinosi rastu životnog standarda, kao i da podaci iz razvijenih zemalja pokazuju da je većina finansijske imovine domaćinstava uložena u akcije ili investicione fondove koji ulažu u akcije.

"Na taj način se štednja stavlja na raspolaganje privredi, čime se neposredno podstiče ekonomski rast, otvaraju nova radna mjesta što dovodi do rasta javnih prihoda", pojasnio je Božić.

Kompanija M:tel, takođe, realizovala je više transakcija putem dokapitalizacije svojih nezavisnih društava, čime je pokazala finansijsku snagu i potencijal da posluje uspješno uprkos svakom ekonomskom izazovu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE