• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podela akcija: Padanja u nesvest i zvižduci Dinkiću

Prvog dana prijavljivanja za besplatne akcije upisalo se oko 87.000 građana. U Novom Sadu starica pala u nesvest čekajući u redu.

 Podela akcija: Padanja u nesvest i zvižduci Dinkiću Izvor: MONDO

Ona je više od dva sata pre otvaranja šaltera čekala u redu kako bi se prva prijavila za besplatne akcije.

Posle intervencije Hitne pomoći ova Novosađanka je evidentirana za prenos akcija.

Kako se navodi, prijavljivanje je proteklo bez gužvi, a ako se nastavi ovim tempom, prijavljivanje svih četiri miliona gradjana, koliko je procenjeno da ima pravo na besplatne, moglo bi da se završi za četrdesetak dana.

Prilikom upisa otvoreno je i oko 42.500 dinarskih računa kod Poštanske štedionice, na koje će gradjanima biti uplaćene akcije.

U PTT Srbija su naveli da je najviše prijavljenih bilo u centralnim opštinama Beograda, gde se na šaletrima pošta upisalo oko 26.400 gradjana, odnoso trećina ukupnog broja.

PTT je saopštio da su se do 14.30 u Novom Sadu prijavile 6.443 osobe, Subotici 3.532, a nešto više od po 2.500 prijava zabeleženo je u Pančevu, Šapcu, Užicu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Kragujevcu.

U radnoj jedinici poštanskog saobraćaja "Priština" za besplatne akcije prijavilo se 162 gradjana Srbije.
Izvršni direktor za poštanski saobraćaj PTT Srbije Vladeta Petrović izjavio je da prijavljivanje traje od tri do pet minuta, a u nekim slučajevima i malo duže u zavisnosti od toga da li se otvara tekući račun.

Građani su u prepodnevnim časovima u Beogradu čekali do 15 minuta na upisivanje akcija, u centru Niša čekalo se oko pola časa, u Novom Sadu od 15 do 60 minuata, a u Novom Pazaru nije bilo većih gužvi.

Oko četiri miliona građana moći će da se prijavi za podelu akcija do 31. jula.

Građani se prijavljuju na posebnim, vidno obeleženim šalterima "Pošte", kojih ima preko 600, a u slučaju gužvi, i svi ostali šalteri u poštama preuzimaće taj posao jer su za to osposobljeni.

Građani se za besplatne akcije prijavljuju uz ličnu kartu i karticu tekućeg računa. U slučaju da građanin nema tekući račun, "Pošta" mu odmah na istom šalteru dodeljuje broj računa.

Na šalterima pošte građani potpisuju zahtev za besplatne akcija u dva primerka, od kojih će jedan biti upućen u Agenciju za privatizaciju, a drugi ostaje podnosiocu zahteva, i ubuduće će sva obaveštenja dobijati na kućnu adresu.

Agencija za privatizaciju će posle provere podataka najkasnije do kraja godine građane pismeno obaveštavati da li imaju pravo na besplatne akcije.

Građani će u podjednakoj vrednosti dobiti akcije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, "Telekoma Srbija", Jat ervejza, Aerodroma "Nikola Tesla" i "Galenike", ali njima neće moći da trguju u narednih šest meseci, dok se ta preduzeća ne privatizuju.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji nisu ostvarili pravo u dosadašnjem postupku privatizacije, koji su bili punoletni 31. decembra 2007, odnosno, upisani u knjigu državljana Srbije zaključno sa 3. januarom 2008. godine.

Pravo na besplatne akcije imaju i građani koji su 30. juna 2007. godine imali prebivalište u Srbiji, odnosno status privremeno raseljenog osoba sa Kosova i Metohije.

Privremeno raseljeni sa Kosmeta moraće da donesu izbegličku legitimaciju, jer jedino ona sadrži trenutnu adresu njihovog prebivališta.

Da bi ostvarili pravo na besplatne akcije, građani moraju na dan evidentiranja biti upisani u birački spisak nadležnih opštinskih organa.

I ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić je upisao besplatne akcije u Glavnoj pošti u Beogradu.

Dinkić je kazao da želi "ličnim primerom" prvog dana upisivanja akcija da pokaže na značaj te akcije i najavio da će predložiti da se na Zakon o besplatnoj podeli akcija usvoje amandmani kojima će se ispraviti "nepravde koje mogu proizaći iz sadašnjeg teksta zakona".

Dinkićev dolazak je propraćen uzvicima nekolicine nezadovoljnih građana koji su vikali "lopovi, lopovi" i "sve ste rasprodali". Oni agenciji Beta nisu želeli da kažu da li govore u ime neke organizacije i šta su želeli da pitaju ministra Dinkića.

Stranka G17 plus saopštila je da su incident izazvali predstavnici Srpske radikalne stranke sa Palilule.

Prema navodima G17 plus, njih je predvodila Gordana Milošević, odbornica SRS u Skupštini grada Beograda i u Skupštini opštine Palilula, što je, kako se navodi, dokaz da nije reč o spontanoj reakciji gradjana već o prljavoj kampanji osmišljenoj u izbornom štabu SRS.

Prema navodima te stranke, nakon incidenta ljudi koji su se javno bunili protiv podele besplatnih akcija su se na šalteru Glavne pošte uredno prijavili za sticanje prava na te iste akcije, "što jasno govori o dvoličnosti i neprincipijelnosti predstavnika SRS".

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE