• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Njemačka dobija najmoderniji imigracioni zakon na svijetu": Olakšano useljavanje i rad za strance

Autor Dragana Božić

Bundestag je usvojio reformu imigracionog zakona i proširio ulaz stranim radnicima, uključujući i one iz Zapadnog Balkana.

 shutterstock_84603814.jpg Izvor: Shutterstock

Bundestag je u petak usvojio reformu zakona o imigraciji kvalifikovanih radnika i zapadnobalkanske regulative kojom olakšava useljavanje stranih radnika. Privrednici, ipak, upozoravaju da to neće biti dovoljno bez ubrzavanja vizne procedure.

Raspravu u predstavničkom domu njemačkog parlamenta je obilježio sukob dva viđenja imigracije, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

Poslanici vladajuće koalicije socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP) su naglašavali da će njemačka privreda, koja pati od hroničnog manjka radne snage, imati korist od lakšeg useljavanja stručnih ljudi.

Sa druge strane, demohrišćanski opozicioni blok CDU/CSU je kritikovao predlog uz ocjenu da su uslovi za useljenike iz zemalja izvan Evropske unije nedovoljno zahtjevni.

Za zakon su glasali svi poslanici vladajuće koalicije, osim jedne predstavnice FDP, koja je ostala uzdržana. Protiv su se izjasnili svi iz CDU/CSU i desničarske Alternative za Njemačku (AfD). Ishod je bio 388:232, uz 31 uzdržanog.

Njemačka dobija "najmoderniji imigracioni zakon na svijetu," rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer. Sljedeći korak, prema njenim riječima, biće "znatno skraćivanje birokratije" za proširenje puta kvalifikovanim radnicima u Njemačku.

Novina u zakonu je takozvana karta šansi, bodovni sistem koji po raznim kriterijumima daje prednost kandidatima - to uključuje poznavanje jezika, radno iskustvo, starost i veze sa Njemačkom.

IT stručnjacima, za kojima je njemačka privreda posebno gladna, vrata Njemačke će biti otvorena i ako nemaju fakultetsku diplomu, ali pod uslovom da dokažu stručnost.

Perspektiva ostanka otvara se i tražiocima azila koji su zahtjev podnijeli do 29. marta, pod uslovom da rade ili da postoji realan izgled da se zaposle.

Zamjenica šefa poslaničkog kluba CDU/CSU Andrea Lindholc je prijedlog zakona opisala kao "prevaru," ocijenivši da promjene ne šire put stručnjacima, nego ekonomskim migrantima. Bodovni sistem će stvoriti "birokratsko čudovište," dodala je.

Konstantin Kule (Kuhle) iz FDP je najavio dupliranje kvote pod zapadnobalkanskom regulativom na 50.000 radnika godišnje. Regulativa omogućava ulazak radnika bez posebne kvalifikacije uz ugovor o radu.

Predsjednik Saveza njemačkih zanatlija Jerg Ditrih (Jörg Dittrich) je ocijenio da "posebno građevinska industrija može profitirati od većeg broja radnika" iz inostranstva.

Poslanik AfD Norbert Klajnvehter (Kleinwächter) je kritikovao kompletnu premisu reforme. Desničari smatraju da je Njemačka "domovina," a ne zemlja imigracije, odnosno da se ne useljava premalo ljudi, nego ih je premalo voljno da se integrišu.

Oglasila se i Savezna služba za rad (BA), ocjenom da usko grlo birokratskih prepreka ostaje pred useljenicima.

Direktorka službe Vanesa Ahuja je pozdravila "dobar pravac" reforme, uz poziv na dublju digitalizovanu integraciju čvorova u mreži birokratije, "poput imigracionih vlasti, viza centara i Službe za rad."

Šefica Udruženja poslodavaca u oblasti njege, Izabel Halec, nije bila oduševljena, rekavši da ne vidi mnogo poboljšanja uslova za dolazak preko potrebnih medicinskih stručnjaka i njegovatelja.

Ni poslodavcima u Njemačkoj, ni radnicima u inostranstvu nisu potrebni novi državni programi regrutacije, nego standardizovani postupci i obavezujući rokovi procesuiranja. "Koristi od ubrzanog postupka na papiru neće biti ako ne bude izvodljiv u praksi," rekla je.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE