Josip je smislio novi pelet i donio rješenje za domaćinstva.
Pelet napravljen od oklaska kukuruza, osnivanje firme za reciklažu, pravljenje torbi od teksasa. Sve ovo na jednom mjestu u Bosni i Hercegovini. Inovatori, pobjednici takmičenja "Budi neko- posluj Eko” pokazali su kako od ideje napraviti uspješan posao.
Za izradu peleta od oklaska kukuruza nije posječeno nijedno drvo, objašnjava Josip Knezović iz Žepča, koji je prije četiri godine došao na ideju pravljenja peleta od kukuruza. Za ovaj izum osvojio je sada prvu nagradu i 1.500 evra na takmičenju "Budi neko-posluj Eko".
Oklasak je nusproizvod koji nastaje od kukuruza, kada se okruni uglavnom bi se bacao, a sada se može iskoristiti. Pelet od oklaska kukuruza ima jako dobra svojstva, kalorična moć je oko 18,8 MJ/kg, a proizvođač kaže i da je i jeftiniji od običnog drvenog peleta. Oklasak je bolji od drugih žetvenih ostataka, jer mu je sadržaj pepela od 1,4 - 1,9%, dok je kod slame i kukuruzovine taj iznos preko 5%, te je stoga i to jedan od razloga zašto je pogodniji za upotrebu za peći i kotlove u stambenim objektima.
"Jednostavno sam htio dodati vrijednost ovom otučku koji je inače bacan okolo i ja sam prepoznao da bi se od njega mogao napraviti sa dodatom vrijednošću, a ujedno sačuvati šumu koja bi se inače sekla radi izrade peleta", kaže za UNU inovator Josip Knežević. Cijena standardnog peleta kod Josipa nije varirala kao prošle godine, kada se tona plaćala i do 500 evra u Bosni i Hercegovini.
"Cijena peleta kako je bila prošle godine tako je i ove, kad je bilo 900 maraka (450 evra), kod mene je bila 450 maraka (225 evra) i ove godine je tako. Kad se peletira samo mi treba jedan radnik, inače sve radim sam, sam pakujem, sam prevozim, sam istovaram, devet puta mi je na rukama svaka ova kila", objašnjava on.
Peletiranjem klipova kukuruza dobijamo dodatnu vrednost na lakoći transporta, smanjen je skladištni prostor, a primjenjiva je vrsta grijanja i u gradu i na selu. Korišćenje biomase, pored toga što se koristi domaći obnovljivi izvor energije ima još veći značaj, zbog toga što se smanjuju emisije ugljen-dioksida, glavnog uzročnika efekta staklene bašte i globalnog zagrijavanja.
Ovaj pelet se pravi od onoga što ostane od kukuruza kada se okruni, a umjesto na otpad, Josip je oko 150 tona oklasaka iskoristio u ekološke svrhe. A šta kažu kupci za ovaj pelet? "Kupci su uglavnom zadovoljni, a problemi nastaju sa time što to miševi vole da ga jedu, tako da je i ovaj pelet jestiv. Ovo bi krava probavila i ovo miševi napadaju u skladištima. Treba nabaviti mačku, to je problem koji mačka rješava. Kaloričan je, ljudi su zadovoljni. Ja se grijem na njega, ja sam zadovoljan", kaže Josip u razgovoru za UNA televiziju.
Ideja, upornost i rad je tajna uspjeha, jer kako Josip kaže rad nije prokletstvo nego zadovoljstvo. "Rad je ono što čovjeka čini čovjekom, a sa druge strane jedan je pjesnik rekao: 'Ako radite sa radošću radite, a ne sa gađenjem. A ako radite sa gađenjem, ostavite se rada i sjedite kraj hramskih vrata i prosite od onih što sa radošću rade'.” Na takmičenju, Milena Bojkić je osvojila drugo mjesto nakon što je prezentovala svoj projekat-firmu za reciklažu, a treće mjesto Selvedina Bašić koja pravi torbe od teksasa.
(MONDO)