• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Erste banka presipa profit u gubitak

Austrijska bankarska grupa mora da se presabere zbog poslova u Mađarskoj i Rumuniji pa će u knjigama profit iz 2011. postati gubitak.

 Erste banka presipa profit u gubitak Izvor: MONDO

Banka je objavila da će dobit od 700 miliona evra za prva tri kvartala 2011. pretvoriti u gubitak zbog knjigovodstvenog sređivanja bilansa poslovanja u Mađarskoj i Rumuniji, kao i smanjenja izloženosti u nekim zemljama evro zone.

"Preduzeli smo radikalne mjere u našim bilansima da bismo pripremili Erste grupu za produženi period neizvjesnosti, nakon što su nam posljednjih nekoliko nedjelja značajno opale nade da ćemo u bližoj budućnosti vidjeti rješenje za krizu suverenog duga u Evropi", izjavio je generalni direktor Erste grupe Andreas Trajhl.

Kako je saopštila Erste grupa, mjere Upravnog odbora grupacije, koje utiču na prikazivanje njenog portfolija, prema riječima Trajhla su isključivo jednokratni troškovi tako da će osnovni kapital grupacije ostati nepromijenjen, kao i njena jaka likvidnost.

Procjene su da će Erste grupa primjenom tih mjera na kraju 2011. godine umjesto neto profita od 850 do 950 miliona evra imati gubitak od 700 do 800 miliona evra.

Erste grupa je otpisala cjelokupni takozvani gudvil (dobra očekivanja) u Mađarskoj u iznosu od 312 miliona evra, a glavni razlog je državna intervencija u bankarskom sektoru te zemlje, tj. uvođenje poreza na dobit banaka. Plan grupacije je da dokapitalizuje banku u Mađarskoj i optimalizuje njeno poslovanje.

U Rumuniji, gdje Erste banka ima najveći tržišni udio od oko 25 odsto, gudvil je djelimično otpisan u vrijednosti 700 milion evra, jer je procijenjeno da će privredni oporavak biti sporiji od očekivanog.

Erste grupa je smanjila izloženost prema javnog dugu Grčke, Portugalije, Španije, Irske i Italije sa 1,9 milijardi evra na kraju 2010. godine na 600 miliona evra na kraju septembra 2011. godine.

Berzanska cijena akcija Erste grupe jutros je, poslije objave novih mjera uprave, pala za oko 16 osto, ali je tokom dana taj pad ublažen.

Predsjednik Izvršnog odbora Erspe banke u Srbiji Slavko Carić je za Betu rekao da je Erste grupa jedna od rijetkih banka koje je priznala kakve ima probleme u određenim zemljama, što će doprinijeti rastu povjerenja u banku.

On je istakao da knjigovostvene promjene u rezultatima poslovanja grupaciji ni na koji način ne utiču na poslovanje banke u Srbiji koja će ove godine imati znato veći profit od prošlogodišnjeg.

"Erste banka u Srbiji bilježi rast profita, odnos kredita i depozita je dobro izbalanasiran na nivou od oko 110 odsto, nivo problematičnih kredita je znatno ispod prosjeka u bankarskom sektoru Srbije, a adekvatnost kapitala je iznad prosjeka", rekao je Carić.

Erste očekuje pozitivne efekte od današnje odluke.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE