• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milionska šteta zbog spora sa Kosovom

BiH je zbog neriješenog spora o carinskim pečatima sa samoproglašenim Kosovom od 20. jula do danas izgubila više desetina miliona KM.

 Milionska šteta zbog spora sa Kosovom   Izvor: MONDO

Ovo je upozorio danas ekonomski analitičar u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić.

''Vlada Kosova je 20. jula donijela jednostranu odluku u uvođenju 10 odsto carine na bosanskohercegovačke proizvode i zbog te odluke i velikih problema koje smo potom imali u vezi sa izvozom domaćih proizvoda BiH je izgubila na desetine miliona KM'', izjavio je Hasić Srni.

Prema njegovoj ocjeni, direktne posljedice zbog uvođenja carine odnose se na smanjenje konkurentnosti izvoznika iz BiH na kosovsko tržište, kao i na opasnost od gubljenja tog za BiH veoma interesantnog tržišta.

''Od ukupne spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Kosova u iznosu od 150 do 160 miliona KM, 99 odsto se odnosi na izvoz BiH'', precizirao je Hasić.

On je podsjetio da je, shodno odluci Predsjedništva BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH 22. septembra uputilo pismo predstavnicima UNMIK/Kosova, tačnije, specijalnom predstavniku UNMIK-a Faridu Zarifu, kao i Sekretarijatu CEFTA, čime je u potpunosti realizovana odluka Predsjedništva BiH.

''Međutim, uprkos nastojanjima vlasti u BiH da riješe ovaj problem, carina od 10 odsto na robu iz BiH, koju je nametnula Priština, još nije ukinuta. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prihvatilo je pečat organa vlasti Kosova, ali naslovljen na UNMIK Kosovo, tako da imamo situaciju da je i dalje na sceni ograničenje i jednostrana odluka vlade Kosova'', pojašnjava Hasić.

Prema njegovim riječima, u tzv. vladi Kosova neće da donesu odluku o ukidanju te carine, nego zahtijevaju da se na carinskom pečatu ne navodi UNMIK nego samo vlada Kosova, što je navodno dogovoreno i sa Vladom Srbije.

''Putem Sekretarijata Cefte u Briselu dogovoreno je da na pečatu stoji samo vlada Kosova i to je prihvatila Vlada Srbije, tako da što se tiče odnosa Srbije i Kosova roba ide neometano u oba pravca'', dodao je Hasić.

On očekuje da i Predsjedništvo BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH hitno reaguju i izvrše traženu promjenu jer, kako je ocijenio, ''vlasti BiH nisu ništa promijenile''.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 15. septembra donijelo odluku da prihvati carinske pečate koje je UNMIK/Kosovo dostavio svim potpisnicama CEFTA sporazuma.

Na taj način prihvaćeni su carinski pečati koje je UNMIK/Kosovo dostavio svim potpisnicama CEFTA sporazuma, a koji su istovjetni izgledu pečata koji su dogovoreni na bilateralnim pregovorima predstavnika Beograda i Prištine u Briselu 2. septembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE