• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veterinarski zavod iz Zemuna kupio "Optiku"

Za 59,86 odsto kapitala preduzeća platili 7,6 miliona evra.

 Veterinarski zavod iz Zemuna kupio "Optiku" Izvor: MONDO

Preduzeće "Optika" iz Beograda prodata je u četvrtak za 7,6 miliona evra dvočlanom konzorcijumu koji predvodi Veterinarski zavod iz Zemuna, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Ugovor o prodaji 59,86 odsto kapitala preduzeća sa kupcem su potpisale Agencija za privatizaciju i Akcijski fond i tim ugovorom predviđen je investicioni program od 898.500 evra.

U konzorcijumu sa Veterinarskim zavodom je i firma "Beta ITH PBB" iz Beograda.

Tender za prodaju 59,9 odsto akcija preduzeća za izradu i promet optičke robe "Optika" objavljen je 28. septembra prošle godine.

Na prodaju je ponuđeno 50 odsto akcija koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i deset odsto akcija u vlasništvu Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, što je ukupno 34.073 akcije "Optike".

Na tender je pristiglo šest ponuda, a među ponuđačima našli su se i firma Filipa Ceptera „Houm art and sejls servisis“ (Home Art & Sales Services), subotička "Fidelinka", "Grosoptik" iz Beograda i italijanski „Salmoirađi i Viđano“ (Salmoiraghi & Vigano S.p.a).

Još jedan od ponuđača bio je domaći konzorcijum firmi "Lili drogerije" i "Fins trejd"

Optika" je bila u žiži javnosti krajem 2005. i početkom 2006. godine, kada su tri domaće i dve strane kompanije, od kojih je jedna bila iz Italije, a druga sa Sejšelskih ostrva, objavile ponudu za njeno preuzimanje.

Zainteresovani za "Optiku" bili su italijanska kompanija „Liepota okjali", beogradska firma "Mega tabak", transportno preduzeće "Sani" iz Šapca, "Veterinarski zavod" iz Beograda i "Midhol investment" sa Sejšela.

Postupak preuzimanja "Optike" nije sproveden do kraja jer je Agencija za privatizaciju odlučila da ne deponuje državni, većinski paket akcija tog preduzeća, a protiv prodaje su bili i mali akcionari koji drze 40,1 odsto akcija.

Optika zapošljava 327 radnika i ima 63 radnje u Srbiji, od toga 33 u Beogradu.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE