• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Krajina" kupila akcije "Novog Jelšingrada"

U Banjaluci potpisan ugovor o prodaji akcija državnog kapitala privrednog društva "Novi Jelšingrad" iz Banjaluke u vrijednosti od 6.850.000 KM.

 "Krajina" kupila akcije "Novog Jelšingrada" Izvor: MONDO

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske /RS/ Željko Kovačević danas je u ime Vlade RS potpisao sa direktorom banjalučkog preduzeća GP "Krajina" Borkom Đurićem ugovor o prodaji akcija državnog kapitala privrednog društva "Novi Jelšingrad" iz Banjaluke u vrijednosti od 6.850.000 KM.

Kovačević je rekao novinarima nakon potpisivanja ugovora da je kupac u obavezi da uplati navedeni iznos u narednih 30 dana od dana potpisivanja ugovora.

On je naveo da je kupoprodajna cijena veća za oko 200.000 KM u odnosu na iznos za koji je Vlada RS platila za nekadašnje preduzeće "Jelšingrad" u stečaju.

Kovačević je pojasnio da je Vlada RS ranije kupila nekadašnje preduzeće u stečaju "Jelšingrad" nakon neuspjele privatizacije za 8,26 miliona KM, ali da su 50 000 metara kvadratnih građevinskog prostora i magistralni vrelovod ostali u vlasništvu Vlade RS, odnosno nisu prodati i zato je ta cijena smanjena za vrijednost tog prostora i vrelovoda.

Kovačević je izrazio nadu da će kupac državnog kapitala od "Novog Jelšingrada" napraviti respektabilnu kompaniju, kao što je bila u prošlosti, jer GP "Krajina" ima sve kapacitete da to i učini.

On je izrazio i uvjerenje da će kupac izvršiti i sve preuzete obaveze koje se odnose na broj zaposlenih, investicije i zadržavanje djelatnosti, a što je i ovim kupoprodajnim ugovorom i precizirano.

Đurić je rekao da će biti ispoštovane ugovorom preduzete obaveze koje se odnose na zadržavanje postojeće djelatnosti iz oblasti mašinske industrije, kao i zapošljavanje 120 radnika za period od tri godine, od čega 60 bivših radnika stečajnog dužnika "Jelšingrad", te investiranje od najmanje tri miliona KM za tri godine.

On je ujedno najavio i odgovarajuća proširenja kapaciteta i to na najintenzivniji način, onoliko koliko budu prilike dozvoljavale, naglasivši da će se morati izgraditi novi kapaciteti i hale, jer je hala za montažu od 12 hiljada metara kvadratnih još 2004. godine prodata.

Đurić je i dematovao je sve spekulacije koje su se pojavile u proteklom periodu - od davanja pisma namjera za kupovinu akcija Vladi RS, vezane za sudbinu samog preduzeća i namjene poslovnog kompleksa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE