• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božić: Evro će opstati

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić smatra da je interes ključnih igrača u evrozoni da evro opstane i da će biti pronađeno rješenje za dužničku krizu.

 Božić: Evro će opstati Izvor: MONDO

"Ne treba zaboraviti da su najvažnije evropske zemlje monetarni suverenitet unijele u evrozonu i svoje nacionalne valute zamijenile evrom. Tom logikom zaključujem da je njihov interes opstanak evrozone i evra kao valute", rekao je Božić novinarima nakon obilaska gradilišta objekta Glavne banke Centralne banke BiH u Banjaluci.

Navodeći da se evrozona našla u dubokoj dužničkoj krizi, koja u uslovima globalizacije ima posljedice, ne samo na područje Evrope, nego i na ukupna svjetska kretanja, Božić je naglasio da odgovarajući organi u EU tragaju za rješenjem. On je konstatovao da među ključnim faktorima u evrozoni, kao što su Njemačka i Francuska, postoje različiti pogledi u traženju rješenja.

On kaže da ništa ne može propasti preko noći i podsjeća da je inicijalno u BiH konvertibilna marka bila vezana za njemačku marku, a kad je zamijenjena evrom, onda je u pitanju bila tehnička operacija na koji način će biti denominovan iznos u evro.
"Znači da u tom nekon najnepovoljnijem scenariju ne treba biti naivan da će Njemačka, Francuska i druge zemlje ostati bez odgovarajuće valute. Naša očekivanja su da se u tom slučaju i devizne rezevre Centralna banke BiH i pojedinačni štedni ulozi jednostavno denominuju u tu neku, evetualno, novu valutu", istakao je Božić i dodao da ne vjeruje u takav scenario.

On je naveo da su devizne rezerve Centralne banke BiH relativno stabilne i iznose nešto iznad šest milijardi KM.

"One su uložene na siguran način u centralnim bankama najstabilnijih zemalja evrozone. Jednim dijelom su uložene u državne obveznice najstabilnijih evropskih zemalja, a jednim dijelom u monetarno zlato", rekao je Božić.

Centralna banka BiH ima razrađen sistem, odnosno odgovor na eventualnu promjenu monetarne politike Evropske centralne banke i sigurno će zadržati sadašnji monetarni režim vezujući domaću za najčvršću valutu koja se može pojaviti u nekim mogućim monetarnim odnosima, rekao je član Upravnog odbora Centralne banke BiH Milenko Krajišnik.

Krajišnik je novinarima u Banjaluci rekao da je jedan od izlaza iz sadašnje krize u evrozoni promjena monetarne politike Evropske centralne banke.

On je naglasio da evro nije u krizi u kakvoj su zemlje dužnici i da u evrozoni nema pojava koje bi ukazivale na lom valute.

Prema njegovim riječima, govori se o krizi evra, a preciznije bi bilo reći da se trenutno u evrozoni radi o dužničkoj krizi nekih zemalja, jer se vidjelo da evro nije bitno izgubio na vrijednosti u odnosu na druge valute.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE