• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će izdati obveznice - da vrati javni dug

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da će država Srbija verovatno morati da emituje kratkoročne državne obveznice da bi platila javni dug.

 Srbija će izdati obveznice - da vrati javni dug Izvor: MONDO

U intervjuu za novi broj nedeljnika "Ekonomist", koji izlazi u ponedeljak 9. juna, on je ocenio da izdavanje kratkoročnih obveznica nije dobro rešenje jer će Srbija morati za tri ili šest meseci da vraća novac sa kamatom, dodajući da je potrebno obezbediti dugoročne izvore.

Cvetković je kazao da bi vrednost obveznica iznosila ukupno 30 milijardi dinara i da se ne bi izdavale odjednom, već u zavisnosti od potreba budžeta, navodeći da u primarnoj emisiji ne bi mogli da ih kupuju građani već pre svega banke.

Srbija, naveo je, ima javni dug od devet milijardi evra, od čega po 50 odsto duguje domaćim i inostranim poveriocima. On je dodao da će dugoročne obveznice biti deo budžetskog paketa za 2009. godinu.

Cvetković je ocenio da Srbija mora da pređe na budžet sa suficitom i naveo da bi trebalo očekivati velike prihode od privatizacije, koja se privodi kraju. "Mesečno u 2008. prihodi od privatizacije bili su oko 10 miliona evra, a 30 miliona smo odvojili samo za otpremnine radnika Robnih kuća Beograd", rekao je on.

Napominjući da je Srbija krajem 2007. i početkom 2008. godine razgovarala sa sedam svetskih investicionih banaka o refinansiranju duga, Cveković je istakao da Srbija ne bi smela da prestane sa izmirivanjem dugova međunarodnim finansijskim institucijama. Ukoliko bi Srbija prestala da izmiruje te dugove bila bi, kako je istakao, "izopštena sa međunarodnog finansijskog tržišta".

Opasnost da će se to dogoditi nije velika jer Srbija ima devizne rezerve, a moguće je da se u drugoj polovini godine stabilizuje politička situacija i da se privatizacija i dolazak investitora nastave.

Prema rečima Cvetkovića, realizacija aranžmana sa Rusijom Srbiji bi donela "blagotvoran priliv od nekoliko stotina miliona evra".

Na pitanje da li Srbija investitorima šalje loš signal ako inflacija bude dvocifrena, on nije želeo da prognozira nivo inflacije jer na to utiču i cene hrane i nafte i zbivanja na finansijskom tržištu. "Pri tome ne treba izgubiti iz vida da je i u EU inflacija najviša u poslednjih 16 godina i iznosi 3,6 odsto, što je skoro duplo više od ciljane. Ako je u Srbiji planirana inflacija od šest odsto, duplo je 12 procenata i mi se otprilike nalazimo na tom nivou", kazao je srpski ministar finasija Mirko Cvetković.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE