• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO: Prikupljeno 5,35 milijardi KM

Uprava za indirektno oporezivanje BiH za jedanaest mjeseci ove godine prikupila je 5,35 milijardi KM po osnovu indirektnih poreza, u koje spadaju PDV, akciza, carina i putarina.

 UIO: Prikupljeno 5,35 milijardi KM Izvor: MONDO

To je za 6,5 odsto ili za 328 miliona KM više nego u istom periodu 2010. godine, rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je povrat PDV-a za 11 mjeseci ove godine iznosio 791 milion KM, te da su neto prihodi koji su raspoređeni korisnicima u ovom periodu iznosili 4,559 milijardi KM, što je za četiri odsto više u odnosu na raspređene prihode u istom periodu prošle godine.

"Na rast prihoda od indirektnih poreza, između ostalog, uticale su i brojne mjere koje je zajedno sa službenicima UIO preduzeo direktor Uprave Miro Džakula", rekao je Kovačević, navodeći da je doneseno na desetine novih uputstava i naredbi o postupanju carinskih i poreskih službenika, te izvršeno više od 200 smjena i premještaja službenika UIO.

Prema riječima Kovačevića, pokrenuto je 180 disciplinskih postupaka protiv službenika UIO, disciplinska komisija već je izrekla mjeru prestanka radnog odnosa za sedam službenika, a počele su i pojačane kontrole zahtjeva za vraćanje PDV-a i zahtjeva za poreski kredit.

"Sve ove mjere uticale su na značajan porast prihoda od indirektnih poreza koji su u novembru iznosili 502 miliona KM i to je šesti uzastopni mjesec u kome je prikupljeno više od pola milijarde KM. Do kraja godine očekujemo neto prihode od pet milijardi KM", naglasio je Kovačević.

Za 11 mjeseci ove godine korisnicima prihoda sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) raspoređeno je 4,559 milijardi KM indirektnih poreza, izjavio je danas načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Kovačević je novinarima u Banjaluci rekao da je za finansiranje institucija BiH doznačeno 628 miliona KM, Federaciji BiH 2,495 milijarde KM, Republici Srpskoj 1,284 milijarde KM, te Brčko distriktu 138 miliona KM.

"Državne institucije dobile su isti iznos prihoda od indirektnih poreza kao i u istom periodu prošle godine zbog privremenog finansiranja, a višak prihoda od indirektnih poreza dobili su entiteti i to je razlog što su entiteti mogli uraditi rebalanse i povećati svoje budžete za 2011. godinu", zaključio je Kovačević.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE